Mașinăria de privatizări a statului s-a blocat

201
1
Mașinăria de privatizări a statului s-a blocat - masinaria-1424952928.jpg

Articole de la același autor

r AAAS, fostul FPS, nu va dispărea nici în 2050

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost înființată în 1991, sub numele Fondul Proprietății de Stat. Misiunea sa era să privatizeze activele statului.

La nașterea ei, deputații din Adunarea Constituantă (așa se numea Par-lamentul României la acea vreme) susțineau că instituția își va încheia misiunea în decurs de 10 ani și va dispărea.

O vreme, FPS și-a îndeplinit menirea. Funcționa ca o mașinărie de privatizări bine reglată. Scotea societățile comerciale la licitație pe bandă rulantă și le vindea la foc automat.

Au trecut 24 de ani și AVAS este departe de a finaliza procesul de privatizare. Nici nu se omoară cu firea, căci ar rămâne fără obiectul muncii, iar directorii și funcționarii săi ar fi trimiși în șomaj.

Conform organigramei, instituția are o schemă de personal… bogată: un președinte, trei vicepreședinți, un colegiu director, cabinetul președintelui, opt direcții, patru servicii, două birouri, două compartimente, un corp de consilieri și un corp de executori fiscali, iar numărul de posturi, exclusiv cel al președintelui, vicepreședinților și demnitarilor, este de 220. Este un aparat imens și neproductiv, dacă avem în vedere ultimul raport dat publicității.

La sfârșitul anului 2013, în portofoliul său se aflau 610 societăți comerciale, cu un capital social total de 5.847,65 milioane de lei, din care AAAS deținea participații de 1.153,13 milioane de lei. Portofoliul era constituit în principal din: 311 societăți privatizabile, cu un capital social total de 3.808,69 milioane de lei, și 299 de societăți neprivatizabile, în proceduri de lichidare sau dizolvare, cu un capital social total de 2.024,34 milioane de lei. Din totalul de 610 societăți din portofoliu, 24 sunt din județul Constanța.

Potrivit aceluiași raport, AAAS mai administrează 4.818 dosare ce includ debitori în insolvență (2.619 societăți), lichidări și dizolvări de drept (2.199 societăți).

Dosarul privatizărilor este extrem de subțire. În 2013, deși un număr de 81 societăți comerciale au fost pe lista ofertelor de vânzare, au fost publicate doar 30 de anunțuri de vânzare, pentru ca, în final, să se încheie un număr de 8 contracte de vânzare-cumpărare de acțiuni pentru 7 societăți comerciale. Din aceste privatizări s-au încasat 439.576.55 lei.

Ce rezultate a obținut AAAS în 2014 rămâne un mister. Publicarea raportului de activitate întârzie, deși au trecut două luni din 2015.

Cât despre activitatea actuală, capitolul privatizări este extrem de… subțire. Pe site-ul instituției este anunțată o singură licitație pentru vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni, de 3,8657%, la o unitate din Curtea de Argeș. Ceva mai multă mișcare este la vânzările de active. Sunt valorificate prin licitație activele a trei firme falimentare.

De ce nu reușește AAAS să vândă participațiile pe care le mai deține? Explicația este foarte simplă: oferta este neinteresantă. Marea majoritate a pachetelor de acțiuni pe care instituția le deține la cele 610 de firme din portofoliu sunt minoritare. Întrebarea este ce motive a avut FPS (și, ulterior, AVAS) să păstreze aceste participații reziduale, atunci când a vândut pachetele majoritare de acțiuni?

Răspunsul este simplu: pe de o parte pentru a ajuta clientela politică, singura care avea acces la privatizări, iar pe de altă parte, pentru a-și justifica, în continuare, existența.

Când va reuși AAAS să își încheie misiunea? După cum merg lucrurile, este puțin probabil că vânzarea acțiunilor celor 311 societăți privatizabile se va finaliza până în 2050.

Comentează știrea

RODICA
27 februarie 2015
oferta de nerefuzat de lucru!

Oferta de nerefuzat de lucru! Aveti in fata un fenomen tot mai intalnit! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Octombrie 2013
Stire din Economie : Privatizarea CFR Marfă A EȘUAT
Pagina a fost generata in 1.895 secunde