MacBook Pro M1, un laptop revoluționar

101
MacBook Pro M1, un laptop revoluționar - macbook-1619078825.jpg

Articole recomandate



Tocmai a fost lansat noul Apple laptop Macbook Pro, echipat cu procesor propriu pe arhitectura ARM, Apple M1. Ne așteptam la asta, deja sunt niște luni de când Apple aruncase momeala anunțând că procesorul propriu este mai puternic decât toate produsele concurente, și AMD, și Intel. 
O declarație atât de plină de siguranță din partea gigantului ne-a trezit curiozitatea. Ni s-au promis atunci o performanță de 2,8 ori mai mare față de un procesor Intel și capabilități grafice de cinci ori mai puternice la un Apple laptop comparativ cu chipseturile actuale. Și totul cu o autonomie incredibilă de 20 ore în streaming video.


La un preț de pornire de aproximativ 1500 €, noul MacBook Pro M1 are drept principal concurent un alt Apple laptop: MacBook Air. Fratele său mai mic oferă un ecran mai puțin clar, o autonomie mai slabă, dar tot suficientă și un procesor grafic cu 7 nuclee pe configurația de bază față de 8 pentru MacBook Pro. Dar totul are un preț, iar MacBook Air cu procesor M1 începe de la 1129 €, iar 370 € diferență poate fi o sumă importantă. Este însă important de notat că MacBook Pro M1 este mai ales mai ieftin decât versiunea cu procesor Intel, cu aproximativ 220 € pentro o configurație identică cu 16GB de RAM și 512GB SSD.
Procesorul M1 folosește arhitectura ARM. Diferită de arhitectura x86 utilizată de AMD și Intel pe majoritatea procesoarelor actuale, ea nu este compatibilă cu software-ul existent pentru Mac sau Windows. De fapt, e imposibil să și instalezi Windows pe un MacBook M1. Există soluții care încearcă să împace cele două sisteme – cum ar fi Parallels Desktop – dar nu există nici una perfectă. Acest lucru limitează mult opțiunile, așa că dacă aveți nevoie de Windows, nu aveți ce face cu acest Apple laptop.


Cum o nouă arhitectură determină o incompatibilitate sigură cu vechiul software, Apple propune Rosetta 2, un emulator X86 pentru procesorul M1.
Este foarte simplu să vezi la lucru noul Apple laptop M1, trebuie doar să deschidem mai multe taburi în Google chrome, peste 50. Acolo unde MacBook Pro Intel 2020 începe să gâfâie și dă drumul la ventilator rapid, atingând chiar și 30 de decibeli, varianta M1 continuă neabătută. Se pot deschide ferestre noi, totul funcționează ca și cum nu ar mai fi nimic altceva activ.
În ceea ce privește performanțele pentru gameri – deși nu știu cât de multă lume își dorește să se joace pe un MacBook cu ecran de 13 inch – se poate vorbi despre o creștere de circa 40% a performanțelor fată de un Apple laptop identic cu varianta x86. Evident, pentru o variantă cu placă video integrată performanțele vor fi și mai bune, dar pentru varianta integrată este deja extraordinar. Iar aici vorbim despre jocuri care nu au fost concepute special pentru procesoare ARM, și sunt rulate emulat.
Autonomia crescută a acestui Apple laptop este un alt punct esențial. În teorie, vorbim despre 18 ore de funcționare, în condițiile în care un MacBook Pro 13 are aproximativ 10 ore. În practică e chiar și mai bine – aproximativ 20 de ore de streaming video. Doar Dell Latitude se mai apropie cât de cât de performanțele M1. Pe de altă parte, încărcătorul este destul de voluminos.


Dacă performanțele sunt mult îmbunătățite, aspectul general de Apple laptop este unul conservator, oarecum neschimbat. Avem același șasiu de aluminiu, ecran de 13 inch cu margini late (păcat, ar fi avut loc unul de 15, așa cum face Dell) și o greutate de 1,4kg.
Pe partea de conectică este la fel de spartan – doar trei porturi, două USB-C și un minijack. Cele patru USB-C disponibile opțional pe varianta Intel nu există pe acest Apple laptop M1.


În ceea ce privește partea de touchpad, TouchBar sau tastatură, acestea sunt identice cu cele de la varianta Intel. Ecranul este unul superb, tot de 2560x1600 pixeli ca și la varianta cealaltă. Același lucru îl putem spune despre sistemul de sunet.
Pe total, un Apple laptop care are potențialul de a revoluționa piața, pe măsură ce aplicațiile optimizate special pentru chipsetul M1 încep să apară – destul de lent încă.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6655 secunde