Vin alegerile,

Lucrătorii români își vor primi rația națională de speranță

339
2
Lucrătorii români își vor primi rația națională de speranță - lucratoriiromani-1474907407.jpg

Articole de la același autor

Lucrătorii români continuă să fie printre cei mai ieftini din Uniunea Europeană. Doar bulgarii îi întrec. Statisticile Eurostat arată că, în anul 2015, costurile forței de muncă din țara noastră au fost în medie de 5 euro pe oră, cu mult sub media Uniunii Europene, de 25 de dolari. Pe pozițiile ierarhice superioare se situează Danemarca (41,30 euro), Belgia (39 euro), Suedia (37,40 euro), Luxemburg (36,20 euro), Franța (35,10 euro), Finlanda (33 euro), Germania (32,20 euro). La coada clasamentului sunt statele din fostul lagăr comunist: Slovenia (15,80 euro), Slovacia (10 euro), Cehia (9,90 euro), Croația (9,60 euro), Polonia (8,60 euro), Ungaria (7,50 euro), Letonia (7,10 euro), Lituania (6,80 euro), România (5 euro) și Bulgaria (4,10 euro).


În ciuda politicilor de integrare europeană și a finanțărilor uriașe alocate dezvoltării fostelor țări comuniste, decalajul dintre Occident și Răsărit se adâncește tot mai mult. Iată spre exemplu, între 2008 și 2015, costul orar al forței de muncă din Franța și Germania a crescut cu circa 4 euro, iar al celei din România cu doar 0,80 de eurocenți. În ritmul acesta, țara noastră nu are nicio șansă să se apropie de țările din Occident până la sfârșitul acestui secol. 


Acest decalaj uriaș este motorul migrației forței de muncă, în principal a celei calificate și a tinerilor, dinspre Est spre Vest. Iar perpetuarea și adâncirea lui are efecte economice și demografice negative, pe termen lung, asupra țărilor de origine a migranților. România se confruntă, deja, cu o criză de lucrători calificați în mai multe domenii. Pe de altă parte, populația este în scădere și înregistrează o tendință de îmbătrânire, fapt ce va afecta, în continuare, piața internă a muncii.


Poate fi învinovățit Ocidentul că și-a deschis larg porțile pentru est-europeni și îi plătește mult mai bine decât câștigau în țările de baștină?


Pe banca acuzaților ar trebui să stea guvernanții din fostele state comuniste. Ei sunt răspunzători de politicile economice, sociale și bugetare, de gestionarea și redistribuirea resurselor, de climatul afacerilor. 


Menținerea salariilor din economia privată la un nivel cât mai scăzut este politică de stat în România. De-a lungul anilor, reprezentanții Guvernului și ai BNR s-au pronunțat în dese rânduri împotriva creșterilor salariale din acest sector, invocând tot felul de motive, și au acționat în consecință. Argumentul lor forte este că - vezi Doamne! - țara poate atrage investitorii doar prin oferta de forță de muncă ieftină. 


Guvernul Cioloș nu este străin de această filozofie. În urmă cu câteva luni, Costin Grigore Borc, viceprim-ministru și ministru al economiei, a reluat, într-o dezbatere pe un post de televiziune, teza atragerii investitorilor prin oferta de lucrători ieftini.


Evoluția investițiilor străine din România îi contrazice pe guvernanți. În ciuda faptului că avem cele mai mici salarii din Europa, fiind întrecuți doar de Bulgaria, stăm cel mai prost la capitolul investițiilor străine. Aceasta dovedește că altele sunt elementele de atractivitate pentru investitori, respectiv: existența unei forțe de muncă superior calificată și disciplinată, o fiscalitate redusă, în special cea aferentă muncii, un climat de afaceri stabil și previzibil, un mediu concurențial corect, transparență și respect din partea instituțiilor statului, căi de comunicații rapide și sigure, funcționarea statului de drept. 


Agenții economici din România nu sunt încurajați să-și motiveze angajații, să le mărească salariile, din cauza fiscalității mari aferente muncii. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, angajatorii au cheltuit 3.189 de lei pe angajat, în medie, pe lună, în 2015, din care câștigul salarial net a fost de numai 1.859 lei, respectiv 58,29%. Diferența de 41,71% a intrat în bugetele statului sub formă de taxe, impozite și contribuții aferente salariilor. Cum să fie încurajați patronii să mărească salariile, când pentru a le acorda angajaților 100 de lei în plus la salariul net, trebuie să-i dea statului 71,55 lei?


Fiscalitatea mare aferentă muncii este răspunzătoare pentru dimensiunea uriașă a muncii la negru și a muncii gri, specii ale evaziunii fiscale. Potrivit Consiliului Fiscal, în România sunt circa 1,5 milioane de lucrători fără forme legale, iar statul pierde 4 miliarde de euro pe an, de pe urma lor.


Creșterea salariilor și reducerea costurilor fiscale ale muncii vor fi teme de campanie electorală. Alegerile parlamentare bat la ușă și partidele politice au început să moară de grija lucrătorilor. La bursa promisiunilor electorale începe licitația cotele de reducere a taxelor, contribuțiilor și impozitelor și de creștere a salariului minim pe economie. Alegătorii își vor primi, din nou, rația națională de speranță, din care să se înfrupte pe următorii patru ani.


Comentează știrea

ath
27 septembrie 2016
Ratia de speranta

Domnule Ion Tita-Calin,la inceputul anilor '90,Ion Iliescu si Petre Roman au castigat alegerile si au pus bazele celui mai iubit partid din Romania cu urmatoarele sloganuri politice:"Noi nu ne vindem tara"..."Romania trebuie sa aiba si ea capitalistii ei" si "Voi(capitalistii occidentali) nu ati mancat salam cu soia(ca noi)".Dupa cum vedeti,a existat si mai exista inca o scarba totala fata de investitiile straine.Faca-se in voia FSN-ului ! Pana in anul 2000 si putin dupa,au fost sparte toate bancile aflate in proprietatea statului(va amintiti ?).Capitalul de stat a trecut in mainile "capitalistului" roman(mogulul de azi).Populatia avea multi bani stransi la saltea in anii '90.Pentru a strange banii lichizi de la populatie a fost inventat CARITAS-ul sau FNI-ul(va amintiti?).Asa s-a nascut "capitalistul" roman.Numai ca socoteala lui Iliescu si Petre Roman nu s-a potrivit cu socoteala din targ.Capitalul acumulat nu a fost reinvestit in economia reala.Cu banii stransi din "sudoarea" muncii lor,majoritatea capitalistilor romani au investit in case de vacanta,masini de lux,vile,conace,domenii si palate.Alti bani au fost transferati in strainatate.Altii au inceput sa faca afaceri cu terenuri sau paduri "retrocedate".Cei mai neinspirati sau cei mai prosti "capitalisti" romani au investit in saloane de masaj erotic,trafic de stupefiante,contrabanda cu tigari,prostitutie.Capitalistul destept a cumparat influenta,a cumparat magistrati,diplome,a intrat in politica.Acum,ei fac legea in Romania.O buna parte din bani lor sunt spalati in sectorul imobiliar si constructii fara noima.Uitati-va cum se investeste in Constanta."Capitalistii" constanteni investesc in "birouri" de firma,sali de expozitie,mega-parcari subterane.Mazare capitalistul patriot a investit in Madagascar si Cipru. Apropo de investitii,turisti si turism.Venetienii vor sa scape de turisti.Astia primesc 74.000 turisti pe zi.Constanta primeste 74.000 de turisti in 7 ani. Povestea asta cu TVA in plus sau in minus este ca o frectie la un picior de lemn.Tot o idiotenie este si legenda ca Ponta mareste pensiile si salariile cu 5 euro la doi ani.Bine ca primim ajutoare alimentare.

Marian
27 septembrie 2016
Of,...

Nu prea e diferenta mare intre mentalitatea celor ce au alcatuit regimurile de pana acum si mentalitatea interlopilor ordinari. Difera modul de lucru,ambele tabere fiind protejate de autoritati,care sunt indreptate impotriva populatiei in caz de revolta. In loc sa se care dracului cateva mii de scursuri politice plus clanurile de banditi semianalfabeti iar tara sa prospere,pleaca milioane de romani cinstiti ,alte milioane suferind aici fara sperante. Suntem in plin ev mediu de tip nou si vor trece doua-trei secole pana cand poporul va fi unit,treaz,lucid si determinat sa-si castige drepturile.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6747 secunde