Lipsa lucrătorilor calificați și povara datoriilor - marile provocări economice ale anului 2021

286
Lipsa lucrătorilor calificați și povara datoriilor - marile provocări economice ale anului 2021 - lipsalucratorilorcalificatisipov-1605455285.jpg

Articole de la același autor

Oamenii de afaceri din Uniunea Europeană privesc cu neliniște viitorul. Potrivit EUROCHAMBRES Economic Survey 2021 – un studiu care analizează așteptările pentru anul următor a peste 58.000 de companii din 29 de țări europene - redresarea economică europeană nu va fi rapidă. În prezent, mulți antreprenori fac eforturi să absoarbă efectul recesiunii economice declanșată în luna martie.

Pentru companiile din marea majoritate a țărilor europene, printre principalele provocări se numără costurile forței de muncă și condițiile de finanțare a activităților. Dacă agenții economici din sudul Europei sunt foarte îngrijorați în ceea ce privește datoriile acumulate ca urmare a pandemiei de COVID-19, cei din țările situate în vestul Europei au temeri cu privire la lipsa lucrătorilor calificați.

Antreprenorii anticipează că va urma un an foarte dificil pentru companii, din cauza impactului pandemiei de coronavirus asupra productivității și a cererii de produse și servicii.

Oamenii de afaceri români care au participat la acest studiu consideră că principalele provocări cărora vor trebui să le facă față în anul următor sunt: lipsa lucrătorilor calificați, costurile forței de muncă și condițiile de finanțare. În schimb, vor fi mai puțin afectați de factori precum: întreruperi ale lanțului de aprovizionare, prețul energiei și a materiilor prime, rambursarea datoriilor acumulate ca urmare a pandemie Covid-19 și impactul Brexit.

Apelul camerelor de comerț europene

Rezultatele studiului demonstrează necesitatea unui sprijin continuu, a unor măsuri de recuperare rapide, eficiente și a unui răspuns european coordonat, au declarat Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț și Industrie din România și Christoph Leitl – președintele EUROCHAMBRES.

Cea de a 28-a ediție anuală a studiului EUROCHAMBRES oferă date valoroase pentru factorii de decizie politică la nivel european și național. Măsurile de redresare economică ar trebui să înceapă cu piața unică, având în vedere faptul că pandemia a ridicat bariere în calea liberei circulații a forței de muncă în Europa.

„Rețeaua camerelor de comerț va continua să facă presiuni pentru o piață unică mai puternică și mai completă – trebuie să căutăm nu numai să ne întoarcem la situația anterioară crizei, ci să mergem mai departe cu reforme potrivite și să transformăm UE într-o piață internă pentru toate întreprinderile și pentru toți consumatorii.

Eforturile duble ale Uniunii Europene pentru tranziția către digitalizare și eficientizare energetică nu trebuie compromise, însă criza subliniază cât de vital este faptul că întreprinderile – în special IMM-urile – sunt esențiale în acest proces. Este necesară o abordare de tip în vederea elaborării și punerii în aplicare a numeroaselor măsuri legislative și nelegislative care vor fi propuse de Comisia Europeană în lunile următoare.

Nimeni nu știe încă cum se va termina pandemia de coronavirus, însă pe măsură ce restricțiile se reimpun în toată Europa, camerele de comerț și industrie continuă să lucreze intens cu companiile membre pentru a le ajuta să treacă peste această criză și să fie în măsură să contribuie la redresarea economică.

Studiul EES 2021 confirmă amploarea provocărilor pe care le vom înfrunta. De asemenea, confirmă necesitatea unor soluții eficiente bazate pe un răspuns european coordonat. Din aceste motive, facem apel la factorii de decizie europeni și naționali să colaboreze împreună și cu rețeaua camerelor de comerț europene pentru a revitaliza productivitatea, ocuparea forței de muncă și investițiile, în vederea readucerii economiei pe drumul cel bun”, se arată în mesajul transmis de Mihai Daraban și Christoph Leitl.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 15 Octombrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.047 secunde