"Legea mirosului" – o amenințare pentru fermele zootehnice

145

Articole de la același autor

Federația Națională PRO AGRO a luat poziție față de modificările aduse în Camera Deputaților prevederilor OUG nr. 195 din 2005, cunoscută sub numele "Legea mirosului". În comunicatul dat publicității se spune: "Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizații de construcție pentru construcții civile, în mediul urban, fără a se ține cont de exploatațiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecției mediului, ne vom găsi în situația în care vor apărea un număr foarte mare de reclamații. Coroborând cu faptul că la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depășirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente.

Pentru aceste motive, solicităm președintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că, în cazul în care modificările ar intra în vigoare, numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar crește, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depășiri a disconfortului olfactiv.

Solicităm tratarea problemei dis-confortului olfactiv, precum și legiferarea în acest sens, de o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar și cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depășiri ale cotelor și apariția unui disconfort olfactiv.

În cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu își mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de șomeri pe piața muncii, de asemenea, slăbind independența alimentară a României. În cazul în care vor exista controale, care vor genera sancțiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale prețului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancțiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import. (…) Ne manifestăm opoziția față de acest proiect legislativ, fără să identificăm vreo oportunitate, mai ales în condițiile în care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultați cu privire la dispozițiile ce ar urma să intre în vigoare. Este evident că inițiatorii acestui proiect nu cunosc realitățile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma să fie resimțit de către fermieri.

Măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislația la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea și nu forul european." 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7298 secunde