Jocul de poker ne poate ajuta să luăm decizii corecte și în viață sau în afaceri

799

Articole recomandate

Deși mulți îl consideră doar un simplu joc de noroc, pokerul înseamnă, fără doar și poate, mult mai mult decât atât, iar succesul pe termen lung obținut de jucători legendari, precum Daniel Negreanu, Phil Hellmuth, Doyle Brunson, Phil Ivey și mulți alții, a confirmat faptul că este nevoie de o mulțime de calități la mesele de poker. Răbdarea, atenția de lungă durată, capacitatea de a „citi” adversarii sau cea de a știi când să te retragi, precum și perseverența sunt doar cele mai importante. Dublate, desigur, de multă multă experiență.


Un aspect foarte interesant și mai puțin cunoscut legat de acest joc este faptul că, pe măsură ce înțelegi și aplici principalele reguli poker, îți poți modela mintea în așa fel încât să iei decizii mai bune și în viața de zi cu zi sau chiar în afaceri. Iată câteva concluzii scoase la iveală de un material inedit, publicat pe site-ul ericsson.com la finalul lunii aprilie.




Risc vs. recompensă


În esență, pokerul nu înseamnă doar să ai nervi de oțel sau să fii capabil să faci blufuri incredibile la momentul oportun. Acest extraordinar joc de cărți presupune și luarea unor decizii solide, bazate pe informații limitate, care ne pot ajuta și în luarea unor decizii mai bune atât în afaceri, cât și în viața de zi cu zi.


O decizie bună la mesele de poker este corelată în primul rând cu conceptul denumit Pot Odds. Pe scurt, este vorba de cât anume merită să plătești pentru a juca mâna, în funcție de stack-ul tău, de șansele de a câștiga respectiva mână și de recompensa primită în caz de succes. Astfel, jucătorii profesioniști reușesc, de cele mai multe ori, să ia deciziile cele mai bune, continuând mâinile doar atunci când merită. De exemplu, în cazul în care ai șanse că închei o chintă cu o singură carte, este corect să plătești 10 fise doar dacă, în cazul în care ai câștiga mâna, vei primi cel puțin 110 fise. Asta deoarece, statistic vorbind, vei prinde chinta o dată la 12 mâini. Acest lucru este valabil și în mediul de afaceri, acolo unde trebuie să cântărești foarte bine cât anume merită să investești pentru un anumit profit și ce șanse sunt ca lucrurile să se desfășoare așa cum ți-ai dori.


Evită mișcările care te-ar putea falimenta


Spre deosebire de mesele de cash, la majoritatea turneelor de poker nu poți cumpăra alte fise, odată ce ai pierdut întreg stack-ul. Astfel, când nu mai ai jetoane, ești eliminat din turneu. Iar asta înseamnă că trebuie să eviți pe cât posibil să mergi All-in (să pui toate fisele într-un singur pot). Desigur, acest lucru depinde foarte mult și de tipul de turneu la care participi și, mai ales, de nivelul de joc, deoarece în fazele finale se joacă mai des All-in.




Acest concept se aplică foarte bine și în afaceri. Evident, vei dori mereu să faci mutări bune, însă niciodată nu trebuie să pui „toate ouăle într-un singur coș”, indiferent cât mare ar fi tentația. Celebrul Jeff Bezos, fondatorul Amazon, numește acest tip de decizii „One-way door decisions”, însemnând că nu este cale de întoarcere odată ce le-ai luat, indiferent cât de rapid îți dai seama că ai greșit.
Sunt doar două dintre abilitățile dezvoltate de jocul de poker, care te pot ajuta să iei decizii mai bune în viața de zi cu zi și în afaceri, însă acest joc de cărți fascinant este mult mai complex și poate fi înțeles pe deplin doar după zeci de mii de mâini jucate și multă analiză.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3444 secunde