Jale mare în agricultură! "Sunt culturi calamitate în procent de 100%"

501

Articole de la același autor

Agricultorii dobrogeni au ieșit, ieri, în tot județul să-și strige disperarea, pentru că seceta de anul acesta le-a distrus culturile în proporție de peste 90%. Recoltele pârjolite, dar și prețurile tot mai mici cu care își vând produsele i-au adus pe fermieri, aflați în imposibilitatea de a-și plăti datoriile la bănci.

Fermierii sunt nemulțumiți pentru că factorii decizionali nu au făcut nimic pentru a-i sprijini și cer Guvernului declararea județului Constanța zonă calamitată. Astfel, s-ar crea cadrul legal prin care băncile i-ar putea păsui de la plata ratelor, pe o perioadă de un an. Această prevedere a fost inclusă în două acte normative: Legea anti-secetă și Legea pentru aprobarea OUG 48/2020 privind acordarea unor despăgubiri, numai că, luna trecută, Curtea Constituțională respingea cele două legi ca fiind neconstituționale.

"Ne-am cerut niște drepturi pe care nici direcția agricolă și nici prefectura nu le iau în seamă. Adică au toată situația județului care este calamitat în proporție de 90%, cu culturi calamitate 100%, și ei zic că așteptau un precedent. Precedentul e din 2006, când fostul ministru Traian Remeș a dat pentru prima oară despăgubiri județelor calamitate", ne-a declarat Cornel Zamfir, fermier din Cobadin.

"Ordonanța de Urgență privind despăgubirile de secetă există, dar nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. Nimeni nu s-a gândit la arendă. La cheltuielile pe hectar nicăieri nu este prinsă arenda ca și cheltuială", a mai spus fermierul nemulțumit.

Își duc animalele la abator

La începutul săptămânii, mai exact pe 24 august, în ședința de guvern, premierul Ludovic Orban anunța că a fost adoptată ordonanța de urgență prin care agricultorii afectați de secetă ar urma să fie despăgubiți.

Fermierul Zamfir a mai spus că nu este posibil ca stațiunile de cercetare, în loc să facă cercetare, fac producție.

"Am devenit concurenții lor. Ar trebui să fie finanțate să se implice în schimbarea planurilor de culturi, să vină cu soiuri noi rezistente la secetă", a precizat acesta.

Un alt participant la acțiunea de ieri este fermierul Theodor Ichim, care a atras atenția întregii clase politice să trateze județul Constanța ca un județ cu nevoi speciale și cu reguli speciale.

"Suntem județul cu cele mai mari constrângeri din punctul de vedere al apei sub toate formele din toată țara. Nu avem precipitații, media multianuală a precipitațiilor este sub jumătatea țării, nu avem ape de suprafață, pânza freatică este de profunzime, vorbim de apă la peste 200 de metri de adâncime. Se fac legi otova pentru toată țara, numai că specificul nostru nu coincide cu celelalte zone", a subliniat Theodor Ichim.

Din partea Guvernului, la acțiune a fost prezent George Scarlat, secretar de stat în agricultură, care le-a promis fermierilor că va face demersuri pentru ca vocile lor să fie auzite.

"Nu vrem milă", a spus Mircea Chipăilă, fermier din Nazarcea. "Lucrez de peste 20 de ani în agricultură și așa secetă nu a mai fost. Sunt afectate aproape de 100% toate terenurile agricole, fie că vorbim de culturi mari, de pomicultură sau legumicultură. Nu avem paie să punem așternut animalelor și nici să le asigurăm hrana pentru iarnă. Multe vor merge la abator", a mai spus fermierul.

Acesta și-a arătat nemulțumirea și cu privire la documentația mult prea stufoasă și condițiile aproape imposibil de îndeplinit pe care trebuie să le realizeze fermierul român pentru a obține fonduri europene, în comparație cu cel polonez: "De-aia mâncăm mere poloneze, că la ei ghidul de atragere de fonduri europene are 5 pagini, iar al nostru 360 de pagini". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3709 secunde