Invitație către navigatori: participați la studiul GECAMET!

753
1
Invitație către navigatori: participați la studiul GECAMET! - invitatiecatrenavigatori-1526480470.jpg

Articole de la același autor

În anul 2017, în urma câștigării unei competiții internaționale de granturi de cercetare, la care au participat universități și instituții de marină din numeroase țări, Universitatea Maritimă din Constanța a inițiat proiectul de cercetare științifică GECAMET, privind conștientizarea importanței egalității de gen în domeniul maritim, la care sunt partenere universități din nouă țări.

Studiul este susținut de International Association of Maritime Universities, iar lider de proiect este lectorul univ. Cristina Dragomir, doctor inginer și doctor în management, în cadrul UMC.

"Rezultatele preliminare ale studiului - afirmă Cristina Dragomir - arată că, în sectorul maritim internațional, există mari discrepanțe între țări, în ceea ce privește accesul femeilor la meseria de navigator și că, în general, femeile navigator se confruntă cu mari probleme de discriminare. Spre exemplu, în Arabia Saudită femeile nu au voie să se înscrie la studii de marină. În Vietnam femeile sunt acceptate la studii de marină, dar nu au voie să participe la programe de cadeție. În China, în timpul Revoluției Culturale (anii 1966-1967), femeile erau încurajate să aleagă cariere în navigație. În acea perioadă, în apele internaționale ale lumii a navigat nava "Fengtao", prima navă din lume condusă doar de femei ofițer. Pe fondul schimbărilor politice, pe la jumătatea anilor 1980, femeile navigator nu au mai fost recrutate pentru angajare. După o pauză de câțiva zeci de ani, China a acceptat, din nou, înmatricularea femeilor la studii de navigație, însă companiile oferă cu greu programe de cadeție pentru femei la bordul navelor. O situație similară este în Taiwan și în Coreea de Sud.

În universitățile din Indonezia, femeile sunt acceptate la studii de marină dar sunt obligate să își taie părul scurt și să renunțe la orice urmă de feminitate. În schimb, pe continentul african, în Ghana situația este cu totul alta: femeile au acces la învățământul de marină și au oportunități de angajare pe navă. În țara noastră, în Europa de Est și de Nord, Canada și statele nordice europene, femeile au un acces liber la educația de marină și la cariere de navigație, dar se confruntă cu așa zisul fenomen "tavan de sticlă" sau "tavan invizibil", prin care întâmpină dificultăți de promovare în carieră."

Organizatorii studiului și-au propus să obțină cât mai multe opinii de la cei implicați în industria shipping-ului. Prin intermediul ziarului "Cuget Liber", ei fac apel la studenți, navigatori și agențiile de crewing să participe la completarea chestionarului GECAMET, disponibil pe:

- https://www.facebook.com/Gecamet-151473658721464;

- https://lnkd.in/gdyhUhE;

- http://www.ainostri.ro/?pagina=17&id_anunt=516.

Rezultatele finale ale studiului academic GECAMET vor fi comunicate Organizației Mondială a Muncii, în vederea actualizării Convenției privind munca în sectorul maritim MLC-2006, cu prevederi privind egalitatea de gen.

Comentează știrea

mihai
17 mai 2018
ia uite cine studiaza

Ce legatura are doamna respectiva cu marinaria? Nu are, dar nu conteaza. La UMC functioneaza doar pupincurismul

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9462 secunde