Investițiile de pe piața de capital accelerează relansarea economiei

213
Investițiile de pe piața de capital accelerează relansarea economiei - investitiiledepepiatadecapitali3-1589378173.jpg

Articole de la același autor

Piața de capital este unul dintre motoarele relansării economiei românești. Performanțele obținute în această perioadă extrem de dificilă pentru agenții economici și populație o îndreptățesc să își asume această misiune.

Iată, în luna aprilie 2020, în plină recesiune economică, acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat o creștere de 4,63%, luând în calcul societățile incluse în indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 companii.

Este cel mai mare ritm de creștere lunară de până acum, a anunțat BVB, și se datorează reevaluării pozitive a companiilor românești listate, de către investitori.

Rezultatul obținut în aprilie este cu atât mai impresionant cu cât, în luna martie, piața românească de capital înregistrase o scădere de 16,4%, pe fondul declanșării pandemiei Covid și urmând trendul început în februarie pe piețele internaționale.

Valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de 1 miliard de euro la finalul primelor patru luni, fiind în creștere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de aproape 11 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.

Radu Hanga - președintele Bursei de Valori București a declarat: "Orice situație de criză generează și oportunități, iar pe bursă acestea devin evidente și sunt mai ușor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piață mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile românești sunt în continuare pe placul investitorilor.

Bursa poate susține revenirea economiei și are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanțare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea BVB ca platformă de finanțare pentru statul român prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali și listarea companiilor din portofoliu, cât și pentru companiile românești care au nevoie de capital. Toate aceste instrumente sunt disponibile, ele trebuie doar accesate."

La rândul său, Adrian Tănase, CEO al BVB susține că: "Redeschiderea economiei și reluarea activităților economice fără a lua în calcul bursa are potențialul de a limita considerabil șansele de reușită. Nu există proiect semnificativ care să nu poată fi derulat în acest moment pe bursa locală. Orice strategie serioasă despre relansarea economică trebuie să înceapă de aici. Cel mai bun mod de a susține companiile românești este de a investi direct în ele.

Susținerea companiilor românești nu trebuie să fie un slogan, ci o realitate care devine posibilă prin intermediul bursei. Orice român care cumpără acțiuni sau obligațiuni la companiile românești listate la BVB contribuie la relansarea economiei naționale. Vrem să susținem produsele și serviciile românești? Cred că de aici trebuie să începem și să investim în companiile care oferă transparența necesară impusă de prezența la bursă."

Fiind o importantă sursă de venituri, piața de capital se află în atenția Guvernului României. Prezentând "amplul proiect de reconstrucție națională" după ridicarea stării de urgență, premierul Ludovic Orban a indicat Bursa de Valori București printre sursele de finanțare a proiectelor de investiții publice. În acest sens, se are în vedere înființarea unui fond de investiții, după modelul Poloniei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4266 secunde