În timpul pandemiei Covid-19

Investițiile bursiere au adus câștiguri mai mari cu 15 - 20%

357
Investițiile bursiere au adus câștiguri mai mari cu 15 - 20% - investitiilebursiereauaduscastig-1594304465.jpg

Articole de la același autor

- Domnule Sorin Trandafir, piața de capital și-a pus masca de protecție sanitară. Cum se comportă în vremuri de pandemie? Este șocată?

- Suntem la trei luni de la debutul pandemiei Covid-19. Prognozele instituțiilor financiare pe anul acesta nu arată strălucit cu privire la creșterea economică la nivel mondial. Scăderile au un efect de domino, tocmai prin faptul că s-a oprit producția pe anumite sectoare. Sunt probleme ca urmare a scăderii cererii și ofertei, probleme de aprovizionare, distribuție și altele. Cel mai probabil, efectele se vor vedea în trimestrul al treilea.

În ceea ce privește piețele financiare, specialiștii vorbesc de o evoluție în formă de V. Scăderile au fost semnificative. Tonul l-au dat piețele din SUA. Corecția negativă a fost de 40%. În trei săptămâni din luna martie, indicele Dow Jones a pierdut din nivelul maxim de 29.560 de puncte, cât era pe 15 februarie, tot atât cât câștigase într-o perioadă de trei ani, ajungând la 18.100 de puncte, exact cât era la alegerea președintelui Trump, în noiembrie 2016. Această scădere a fost rapidă față de anul 2008, când corecția în piețele externe a fost procentual mai mare, de vreo 50%, dar atunci s-a întins pe o perioadă de mai multe luni.

Știrile din luna martie erau destul de sumbre. Se spunea că va urma o criză mai mare decât în 2008. Surpriza a fost că piețele și-au revenit destul de repede. Au recuperat aproape toată scăderea. Pe 8 iunie, Dow Jones a revenit la 27.580 de puncte, la o distanță de 7% față de nivelul maxim istoric. Recuperarea rapidă a fost determinată în mare parte de deciziile băncilor centrale și ale guvernelor de a sprijini, într-un fel sau altul, economia. Efectul a fost mai mult emoțional decât bazat pe fundamente economice. Rămâne de văzut dacă euforia ce a urmat atingerii nivelului minim în martie se va reflecta și în a doua parte a anului. Atunci se vor vedea efectele economice din primul și al doilea trimestru, când multe sectoare de activitate au fost oprite.

- Cum s-a comportat piața de capital românească în această perioadă?

- Bursa de Valori București a înregistrat scăderi de indici de până la 25 - 30%. Dar nu s-a confruntat cu situația din 2008, când deprecierea indicilor bursieri a ajuns până la 70%. Aceasta s-a datorat și faptului că nu mai este prezent acel capital speculativ, care intră pe piață și iese destul de repede. După părerea mea, aceasta a fost una dintre cauzele involuțiilor din 2008. Revenind la evoluțiile actuale, trebuie arătat că, deși au fost vânzări de acțiuni, situația de criză a generat și oportunități. Au fost prețuri foarte bune în luna martie, când acțiunile erau, în continuare, purtătoare de dividende. Acest fapt reiese și din valoarea tranzacționată în ianuarie - aprilie. Media zilnică de tranzacționare a fost cu 30% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Randamentele la dividende acordate de majoritatea companiilor prezente în indicii bursieri BET, BET-NG și BET-XT, față de prețurile de achiziție, se situează, pentru majoritatea companiilor în jurul nivelului de 47%. Cei mai câștigați au fost investitorii care au cumpărat în luna martie. Randamentele obținute de aceștia sunt de 15 - 20%, pentru că au câștigat și din dividende, și din creșterea de piață.

Dacă ne referim la rezultatele financiare obținute de principalele companii listate pe piața românească de capital în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, observăm o scădere a cifrei de afaceri. Foarte puține dintre ele au reușit să o mențină la același nivel. Cât privește profitabilitatea, puține dintre ele au raportat profit în creștere. Cu rezultate bune au venit companiile Transelectrica, Electrica, Bursa de Valori, Conpet, Antibiotice și Biofarm. Cu rezultate în stagnare sunt Transgaz, Romgaz și Nuclearelectrica. În pierdere sunt companiile OMV Petrom, SIF-urile și cele din sectorul bancar: Banca Transilvania și BRD. Aceasta din urmă, la recomandarea Băncii Centrale Europene, nu a acordat dividende.

- Cum au evoluat companiile constănțene listate pe bursă?

- În cazul companiilor din județul nostru (care nu au volume spectaculoase de acțiuni la tranzacționare), nu s-au înregistrat evoluții semnificative. Spre exemplu, valoarea acțiunilor Nuclearelectrica (inclusă în indicele de piață emergentă) s-a menținut la același nivel.

Reclasificarea pieței de capital românești și trecerea la statutul de piață emergentă, în luna septembrie, o va face mai vizibilă și mai atractivă. Ne așteptăm să vină fonduri și capitaluri, care să investească în companiile listate pe BVB. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 02 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Stire din Economie : Un obiectiv ambițios pentru România
Joi, 11 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.557 secunde