Ministerul Finanțelor Publice recunoaște:

Introducerea la timp, în economie, a noilor case de marcat fiscale e imposibilă

507
Introducerea la timp, în economie, a noilor case de marcat fiscale e imposibilă - introducerealatimpacaselor-1526828396.jpg

Articole de la același autor

În urma intervenției ziarului "Cuget Liber",
se amână cu trei luni aplicarea măsurilor de sancționare a celor ce nu respectă legea


Cu excepția României, toate statele europene au adoptat sistemul caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale. Acesta permite urmărirea în timp real, de la distanță, a activității agenților economici și prelucrarea rapidă a datelor. Inspectorii fiscali se deplasează la sediul firmelor doar când constată o diminuare suspectă a încasărilor înregistrate de casele de marcat. 


Autoritățile române s-au decis târziu să înceapă trecerea la noul sistem. 


În anul 2016, s-a stabilit chiar și un calendar. Astfel, la 1 noiembrie 2017, ar fi trebuit să se încheie procesul de introducere a noilor tipuri de aparate de marcat fiscale în întreaga economie. Dintr-o mulțime de motive, calendarul nu a fost respectat.


Pe timpul trecătorului Guvern Tudose au fost aprobat normele metodologice de aplicare a OUG nr 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale cu jurnal electronic, stabilindu-se, totodată, un nou calendar: de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii și mari, iar pentru firmele mici, de la 1 august 2018. 


Iată că mai sunt doar 11 zile până la primul termen și, dintr-o serie de motive birocratice ce țin de bucătăria Ministerului de Finanțe, agenții economici sunt puși în imposibilitatea de a se dota cu noile aparate de marcat fiscale.


Întrucât aceste aparate nu se produc în țară, ministerul român ar fi trebuit să stabilească, cu mult timp înainte, cerințele tehnice ce trebuie îndeplinite de aparatura fiscală utilizabilă în țara noastră și să o transmită producătorilor străini. Aceștia au nevoie de ceva timp pentru a realiza prototipurile, care mai apoi trebuie testate și avizate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică, din România. Iar aceste teste durează câteva luni de zile. De abia după ce primesc avizul tehnic, producătorii pot începe producția de serie. Pe de altă parte, este nevoie de timp pentru avizarea aparatele din punct de vedere fiscal și avizarea rețelei de agenți economici ce asigura distribuția aparatelor și service-ul lor.


Potrivit informațiilor noastre, primele tipuri de aparate au fost avizate tehnic abia la începutul lunii mai, iar până la această oră nu a fost aprobată lista distribuitorilor. Din aceste cauze, producătorii sunt puși în imposibilitatea de a asigura din vreme necesarul de aparate cerut de România, iar agenții economici români sunt obligați să încalce legea.


Dacă aceasta ar fi aplicată riguros, firmele mijlocii și mari ar fi nevoite să tragă obloanele de la 1 iunie, iar firmele mici, de la 1 august.
Sesizând pericolul iminent în care se află economia, pe data de 7 mai 2018 am adresat ANAF mai multe întrebări, în care îi ceream să precizeze: dacă a avizat, până la acea dată, tipurile de aparate ce pot fi utilizate, dacă a autorizat importatorii și distribuitorii aparatelor și dacă va prelungi termenele de conformare la lege. În final, am adresat următoarea întrebare: dacă termenele nu vor fi prorogate și agenții economici nu se pot dota, pentru că aparatele de marcat fiscale cu jurnal electronic nu sunt disponibile pe piață, vor fi amendați și le va fi suspendată activitatea până vor reuși să se conformeze la prevederile legii?
Cu promptitudine, ANAF mi-a transmis următorul răspuns: "Solicitarea dvs. a fost redirecționată la Ministerul Finanțelor Publice de unde urmează să primiți răspuns."


După ce am fost pasat la MFP, am așteptat, am tot așteptat, până a trecut termenul legal de 10 zile, pentru primirea răspunsului. Așa că am revenit cu solicitarea, pe 18 mai, gândindu-mă că cei de la minister, cu câte au pe cap, or fi uitat de mine. 


De obligația de a-mi răspunde precis au uitat, dar se vede că întrebările mele i-au băgat în viteză, căci în chiar aceeași zi au pus în dezbatere publică, pe site, un proiect de act normativ prin care se amână cu trei luni aplicarea sancțiunilor pentru nedotarea cu noile aparate. 


Mai exact, obligativitatea pentru dotarea cu acestea curge de la termenele stabilite anterior (1 iunie și 1 august), dar nerespectarea legii va fi sancționată abia de la 1 septembrie, în cazul firmelor mijlocii și mari, iar pentru firmele mici, de la 1 noiembrie 2018. 


În comunicatul dat publicității, ANAF încearcă să se spele pe mâini de întârzierea punerii în aplicare a legii, dând vina pe producători și distribuitori (aceștia din urmă nefiind autorizați până la această dată). 


Chiar și în condițiile prorogării cu trei luni a termenului pentru aplicarea sancțiunilor, un număr mare de agenți economici vor fi puși în imposibilitatea de a se conforma la timp, pentru că nu vor fi suficiente aparate pe piață. Potrivit unor estimări, România are nevoie de până la un milion de aparate fiscale, iar producția lunară totală este de circa 60.000 de aparate.


Trebuie spus clar: fabricanții străini nu au nicio obligație față de România. Ei își programează procesul de producție și livrările în funcție de propriile interese. Ministerul de Finanțe trebuia să știe acest lucru, cu atât mai mult cu cât a fost avertizat, din timp, de distribuitorii români.


Stimați agenți economici, având în vedere termenele strânse și situația critică de pe piața noilor aparate de marcat fiscale, vă sfătuim să nu așteptați până în ultima clipă. Luați legătura cu distribuitorii și încercați să vă dotați din timp, pentru a scăpa de necazuri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4973 secunde