Integrarea în UE este fie inutilă, fie periculoasă, spun peste 60% dintre IMM-uri

333

Articole de la același autor

La trei ani de la integrarea în Uniunea Europeană, mai mult de jumătate dintre managerii IMM-urilor autohtone spun că activitatea lor nu a fost influențată de acest lucru, potrivit unui studiu publicat de Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
În același timp, doar 38% dintre manageri văd aderarea la UE drept o oportunitate majoră de afaceri, cei mai mulți dintre ei având firme cu o vechime sub cinci ani, "situație explicabilă prin flexibilitatea și dinamismul caracteristice companiilor tinere", spun cei de la AIPPIMM.
După domeniul de activitate, patronii IMM-urilor din turism, servicii și transporturi consideră că au avut de câștigat după aderare, iar cei din comerț spun că nu au fost influențați de UE.
Între cei care se simt amenințați de piața liberă se numără unii patroni din transporturi și turism.
Dintre factorii pozitivi ai aderării la UE se remarcă accesul mai simplu în alte piețe (43,16%), existența unor furnizori mai buni și/sau mai ieftini (41,08%), legislația și regulamentele îmbunătățite (32,46%), posibilitatea contractării de fonduri structurale (23,64%), poarta deschisă spre noi tehnologii (19,73%), procedurile de achiziții publice mai clare (9,76%) și cooperarea mai bună pentru inovare (8,08%).
"Situația fondurilor structurale a fost îndelung dezbătută. Cert este că, până în 2013, România beneficiază de fonduri europene în valoare de 28 - 30 miliarde euro și, din păcate, doar 28% dintre manageri și-au exprimat interesul de a contracta finanțări nerambursabile în perioada 2010 - 2011", spun reprezentanții AIPPIMM.
La 31 mai 2010, gradul de absorbție a fondurilor structurale în România era extrem de mic, de numai 9,53%. Peste 66% dintre managerii IMM-urilor autohtone au spus că birocrația excesivă și instabilitatea reglementărilor și documentației necesare reprezintă cel mai important obstacol în calea contractării fondurilor.
Următoarele probleme identificate de patroni sunt informațiile insuficiente (44%), imposibilitatea de a asigura cofinanțarea (35%), costul ridicat al creditelor și garanțiile care nu acoperă cofinanțarea (29%), criteriile de eligibilitate nu foarte permisive (coduri CAEN neeligibile, obligativitatea obținerii de profit etc. - 20%) și lipsa de încredere în firmele de consultanță (20%).
În aceste condiții, peste 74% dintre IMM-uri au ales să se autofinanțeze, 35% au obținut credite bancare, 19% au utilizat leasingul, 15% au recurs la creditele de la furnizori și numai 6% au utilizat fonduri europene.
"În jur de 5% dintre manageri au ales să nu plătească facturile către furnizori sau obligațiile la bugetul de stat. Foarte puține firme au recurs la împrumuturi de la instituții specializate, emisiuni de acțiuni, factoring sau garantare prin FNGCIMM", mai spun autorii studiului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8721 secunde