Instabilitatea fiscală a provocat primul șoc pe piața valutară

121
Instabilitatea fiscală a provocat primul șoc pe piața valutară - instabilitatea-1510161888.jpg

Articole de la același autor

Miercuri, 8 noiembrie 2017, la ora când Guvernul Tudose se pregătea să intre în ședință, pentru a aproba așa-zisa reformă fiscală, care a băgat groaza în întreaga națiune română, leul a suferit lovituri dureroase pe piața valutară. 


Cea mai șocantă este deprecierea abruptă față de moneda europeană. Euro a câșigat, dintr-un foc, 2,30 bani, sărind la un curs de schimb de 4,6198 lei. 


Dolarul s-a apreciat doar cu 0,16%, raportul de schimb ajungând la 3,9810 lei, dar francul elvețian a înghițit 1,27 bani și a sărit la 3,9869 lei.


Deprecierea leului afectează întreaga economie națională și populația. Importurile de bunuri și servicii ale României se vor scumpi, fapt ce se va reflecta în prețurile de consum și în cele de achiziție. Prețurile carburanților vor resimți cel mai rapid mișcările de pe piața valutară și vor inflama toate celelalte prețuri. 


Desigur, exportatorii au de câștigat de pe urma deprecierii leului, dar acest lucru nu se simte în buzunarul populației, ci în profitul companiilor.


Cei mai afectați vor fi clienții instituțiilor bancare. Cei ce dețin credite în valută vor scoate mai mulți lei din buzunar pentru a achita ratele.


Acesta este doar începutul. Fără îndoială, șocurile vor continua în săptămânile care urmează, întrucât "reforma fiscală" va avea efecte negative în lanț, mai mult sau mai puțin previzibile, asupra salariilor, producției și vânzărilor, investițiilor autohtone și străine, asupra pieței muncii, prețurilor și pieței valutare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 19 Ianuarie 2016
Stire din Economie : Piața valutară e în așteptare
Pagina a fost generata in 1.6263 secunde