INFO UTILE / Cum puteți obține facilități fiscale?

381
Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial nr.707/06.10.2011, a fost publicat OMFP. nr. 2604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din OG nr.30/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Prin acest ordin se adoptă metodologia de scutire la plată a penalităților de întârziere și a eventualelor majorări existente în perioada trecută, javascript:;pentru plata debitelor principale și a dobânzilor de întârziere restante la data de 31.08.2011.

Ordinul definește obligațiile fiscale principale restante existente la data de 31.08.2011, astfel:

- obligații fiscale care sunt individualizate în declarațiile fiscale depuse de contribuabil până la data de 31.08.2011, sau decizii de impunere emise și comunicate contribuabilului pentru obligații fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală;

- obligații fiscale individualizate în înscrisuri care constituie titluri de creanță comunicate contribuabilului până la data de 31.08.2011, pentru obligațiile fiscale stabilite de direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Prin dobânzi aferente obligațiilor principale, se înțelege și cota de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de dobândă a acestora. Majorările de întârziere pentru care se acordă facilitățile, sunt cele datorate pentru perioada 01 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

Nu intră în sfera scutirilor de penalități, debitele referitoare la perioade anterioare lunii august 2011, pentru care s-au depus declarații cu întârziere, și debitele stabilite suplimentar prin măsuri de control finalizate după 31.08.2011.

Facilitățile nu se acordă pentru obligațiile stinse prin poprire sau sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Până pe data de 15 octombrie 2011, organul fiscal identifică și notifică contribuabilii care, conform evidențelor fiscale, s-ar încadra în condițiile din ordonanță. Contribuabilii ce nu au fost notificați, se pot adresa organelor  fiscale competente pentru clarificarea situației fiscale.

Pentru a beneficia de facilități, contribuabilul poate depune o cerere prin care solicită o situație a obligațiilor de plată exigibile, ce urmează a fi stinse.

În termen de 5 zile de la data depunerii cererii, organul fiscal competent comunică contribuabilului situația solicitată și întocmește un borderou provizoriu de scădere din evidența fiscală a obligațiilor fiscale ce pot face obiectul facilității.

Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea situației se sting prin plată sau compensare obligațiile principale și dobânzile, organul fiscal competent validează borderoul de scădere a debitelor.

În termen de 3 zile de la data stingerii obligațiilor, organul fiscal competent va emite decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii, iar după plata acestor diferențe, organul fiscal emite, după caz:

- decizia de anulare a penalităților și anulare a 50% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale restante la data de 31.08.2011;

- decizia de reducere a penalităților de întârziere, pentru 50% din penalitățile de întârziere, precum și pentru 50% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.

Deciziile se întocmesc în două exemplare, unul pentru organul fiscal, iar unul se comunică contribuabilului.

Dacă nu se efectuează plățile în termen de 10 zile, atunci se anulează borderoul provizoriu de scădere și se operează în evidența fiscală repunerea obligațiilor fiscale ce au făcut obiectul borderoului de scădere provizoriu.

Contribuabilul poate relua procedura, prin depunerea unei noi cereri ori de câte ori apreciază că poate beneficia de facilitatea stabilită de ordonanță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Octombrie 2011
Stire din Economie : Benzina s-a scumpit din nou
Pagina a fost generata in 1.7089 secunde