Info fiscalitate: noutăți legislative

170
Info fiscalitate: noutăți legislative - infofiscalitate-1453135569.jpg

Articole de la același autor

Prin Legea nr. 358/31 decembrie 2015, privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 988/31 decembrie 2015, au fost aduse modificări art. 80 alin.(2) lit. d) din Codul fiscal. 


Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 80 alin. (2) lit. d), din Codul fiscal, și "... persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă" au obligația de a plăti impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecărei luni, calculat și reținut la data efectuării plății acestor venituri, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează. 


De asemenea, potrivit Titlului V "Contribuții sociale obligatorii" din Codul Fiscal, entitățile care au calitatea de angajator și care, potrivit legii au obligația de declarare și plată trimestrială, pot opta, până la data de 31 ianuarie, inclusiv, pentru depunerea lunară a formularului 112 "Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate".


Până la modificarea legislativă, această categorie de persoane fizice aveau obligația de declarare și plată lunară a impozitului pe venitul din salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii. 


Având în vedere prevederile legale menționate, este necesară completarea vectorului fiscal din formularele 020 "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal" și 030 "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal", cu perioada fiscală de declarare trimestrială, respectiv lunară prin opțiune, pentru impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuții sociale, în cazul persoanelor fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă. 


Precizăm că tipurile de obligații fiscale care formează vectorul fiscal precum și formularele utilizate pentru înregistrarea fiscală, declararea mențiunilor și a radierii sunt aprobate prinOrdinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.3698/17 decembrie 2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 979, respectiv nr. 979Bis, din 30 decembrie 2015. 


Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune: 
- completarea formularului (020) "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal", precum și a instrucțiunilor de completare a acestuia; 
- completarea formularului (030) "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal", precum și a instrucțiunilor de completare a  acestuia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.519 secunde