Industria ospitalităţii a lansat Manifestul de la Constanţa. „Vrem un dialog real cu autorităţile statului”

322
Industria ospitalităţii a lansat Manifestul de la Constanţa. „Vrem un dialog real cu autorităţile statului” - fond-1633542515.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FPIO) s-au reunit la Constanţa pentru a discuta despre probleme urgente ale turismului românesc. La finalul întâlnirii au emis un manifest comun semnat de toţi participanţii veniţi de la Timişoara, Cluj, Bacău, Braşov, Argeş, Dolj şi Constanţa, intitulat „Manifestul de la Constanţa”.

Reprezentanţii FPIO şi-au dat întâlnire la un hotel din Mamaia pentru a pune pe hârtie cele mai stringente probleme cu care se confruntă industria ospitalităţii. Gazdă a fost Asociaţia patronală RESTO care deţine vicepreşedenţia federaţiei. Întâlnirea a avut loc pe fondul demiterii Guvernului Cîţu, şi aşa cum spunea şi Corina Martin, preşedinte de onoare al RESTO, „guvernul care va veni, speră, să fie un mai bun comunicator cu industria ospitalităţii”. Până atunci, reprezentanţii HoReCa din ţară aflaţi la Constanţa au semnat un manifest adresat autorităţilor locale şi centrale prin care solicită, pe trei paliere majore, mai multe puncte de interes pentru funcţionarea şi dezvoltarea turismului românesc. „Pentru noi este un moment desosebit de important. În urma demersurilor noastre, primul obiectiv al federaţiei s-a îndeplinit şi industria noastră a fost scoasă de sub rata de incidenţă. Este un moment bun, înseamnă că ne justificăm activitatea şi ne putem continua în acest sens, constructiv dezvoltarea industriei ospitalităţii”, a declarat Corina Macri, preşedinte al FPIO, reprezentant Timişoara. O solicitare importantă a fost făcută ca persoanele să aibă acces liber pe terase, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu, şi s-a cerut reactivarea opţiunii de acces în restaurante şi în baza testelor valabile. Deoarece criza sanitară s-a acutizat managerii din turism vor activarea opţiunii şomajului tehnic, cu accelerarea procesului de virare a sumelor datorate şi simplificarea procedurii de aplicare. De asemenea, s-a solicitat Executivului plafonarea taxelor pe salariul de până la 3.100 de lei la nivelul salariului minim şi acordarea unor reduceri şi scutiri de taxe pe muncă. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus în câmpul muncii și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent, este o altă măsură cerută de specialiştii din turism.


„Industria turismului în România nu este susţinută”

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalității cere clarificări de la autorităţi, să lămurească responsabilitatea verificării validităţii certificatelor COVID-19, pentru că măsurile pe care le-au dat acestea sunt neclare şi lasă loc de interpretări. Totodată, au cerut autorităţilor un dialog real pentru că până acum a fost un dialog mimat. „Deciziile au fost luate exclusiv pe baza concluziilor specialiştilor din sistemul sanitar fără să fim consultaţi. Tragem un semnal de alarmă autorităţilor statului, suntem o industrie care s-a reunit suntem prezenţi la Constanţa cu toţi colegii din industrie, aţi văzut şi mesajele Alianţei pentru Turism, suntem împreună şi suntem o industrie care nu mai poate fi ignorată, cerem practic să devenim industrie prioritară şi strategică pentru România”, a declarat Corina Martin.

Federaţia se implică în activarea de urgenţă a unei strategii la nivel naţional pentru dezvoltarea şi promovarea României ca destinaţie, mai exact activarea înfiinţării organizaţiilor de management de destinaţie pentru că statul în continuare este impasibil şi indiferent la această nevoie reală. „Industria turismului în România nu este susţinută, nu avem încă o strategie.

Sperăm să avem parteneri de dialog, dar după cum vedeţi aceşti parteneri se schimbă prea des, şi trebuie să o luăm de la capăt cu dialogul”, a adăugat preşedinta de onoare RESTO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8137 secunde