Industria HoReCa, închisă pentru a treia oară. Patronii de restaurante se simt neputincioşi

1433
Industria HoReCa, închisă pentru a treia oară. Patronii de restaurante se simt neputincioşi - fond1print-1615489053.jpg

Articole de la același autor

Restricţiile COVID-19 au lovit din nou industria HoReCa. Până pe 24 martie, veţi putea ieşi doar la o terasă sau veţi putea comanda mâncare pentru acasă. Proprietarii restaurantelor, barurilor sau cafenelelor se simt resemnaţi şi aşteaptă tăcuţi să treacă şi al treilea val al pandemiei.

Zona peninsulară a Constanţei, data 11 martie 2021, ora 11:00. Linişte deplină la pizeriile şi cafenelele care delimitează bulevardul Tomis, spre Piaţa Ovidiu. Altădată, chiar dacă ora era destul de matinală, era forfotă mare, zona fiind frecventată de liceeni sau clienţii dornici să stea la o cafea sau să socializeze. Şi cum restricţiile de COVID-19 nu erau de ajuns, afară nu erau mai mult de două grade Celsius, tocmai propice să stai la terasă să savurezi un ceai fierbinte. „Suntem terminaţi dar nu avem ce face. Înainte mai aveam clienţi pe 30% din spaţiu, cât ne permitea regula sanitară. Acum iar închidem şi servim numai la terasă şi delivery. Partea proastă e că nici vremea nu ne ajută, mai punem o pătură, un încălzitor, dar nu este suficient. Dacă o ţinem aşa şi la vară nu ştiu ce vom face”, ne-a spus Lucian Pleşca, managerul de la Nikos Greek Taverna.

Cei care au terase, cum sunt pizzeria „Cin-Cin” sau la „Buddha Bar” situaţia este mai permisivă şi lumea poate sta la o cafea. La Pub Bistro „Tomis”, un local intim, cu câteva locuri în interior şi câteva afară, atmosfera era deprimantă. Noile restricţii, lipsa clienţilor şi frigul de afară te făceau să comanzi ceva să mai îndulceşti situaţia.

Și aici povestea este la fel ca la celelalte locaţii. Îngrijorările privind închiderile repetate îi vor băga în faliment pentru că resursele s-au terminat şi nu mai speră la niciun ajutor de la guvernanţi. Unii spun că au aplicat pentru măsurile de sprijin şi nu au primit niciun ban. În schimb, alţii care au primit după prima închidere, zic că nu mai au dreptul şi nu ştiu încotro s-o apuce că au ajuns la fundul sacului. Și la restaurantul „Pizzico” se agitau angajaţii. Unii pregăteau comenzile pentru delivery, iar alţii erau în aşteptare de oaspeţi forfotind pe terasă. „Este a treia închidere şi deja simţim că nu mai putem. Cred că au ceva cu restaurantele dacă mall-urile nu le închid, pieţele sunt deschise. Pe noi ne-au salvat clienţii noştri fideli şi la prima închidere şi acum. Chiar dacă nu au voie să vină aici, comandă online. Dar este insuficient la câţi salariaţi avem. Suntem 30 de oameni şi nu am dat pe nimeni afară. Dar lipsa clienţilor ne va afecta, asta e clar”, a declarat managerul localului Pizzico.

Pentru a arăta că se gândeşte la industria cea mai lovită de pandemie, premierul Florin Cîţu a spus că se gândeşte ca măsura neplăţii impozitului specific pentru HoReCa să fie prelungită până la vară şi caută soluţii pentru a veni în sprijinul industriei ospitalităţii.

„Pentru că au fost restricţii până în martie impozitul specific nu a fost plătit iar autorităţile locale, printr-o ordonanţă, au putut să reducă impozitele pe clădiri până la 50%”, a mai spus premierul.

El a adăugat că Legea bugetului s-a publicat, Ministerul Economiei este cu acte înfiinţat, nu mai rămâne decât ca banii să ajungă la oameni cât mai curând.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6297 secunde