Industria a umflat prețurile cu 7,9%

244

Articole de la același autor

În ciuda scăderii puterii de cumpărare a populației și a cererii, prețurile producției industriale au continuat să crească, arată datele Institutului Național de Statistică. În septembrie 2010, față de luna precedentă, saltul a fost de 1,4%, iar comparativ cu aceeași lună a lui 2009, de 7,9%.
Cele mai mari creșteri anuale de prețuri le-au avut: industria prelucrătoare (+9%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și activitățile de decontaminare (+8,8%), industria extractivă (+4,3%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+3,0%).
Pe marile grupe industriale, creșteri semnificative de prețuri se remarcă la produsele din industria energetică (+11,2%) și în industria bunurilor intermediare (+9,2%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor de capital (+1,9%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,3%).
Cea mai mare influență asupra prețurilor a avut-o majorarea TVA de la 19 la 24%. Pe de altă parte, lipsa concurenței sau competiția anemică din unele sectoare, cum sunt cele de producție și furnizare a utilităților (energie electrică și termică, apă, gaze), contribuie la scumpiri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.791 secunde