Începe refacerea sistemului de irigații. Doamne ajută!

683

Articole de la același autor

"În Dobrogea nu a fost zăpadă multă, pentru că a fost spulberată. Culturile arată binișor, dar cine știe ce se mai poate întâmpla cu atâtea șocuri termice. Puțină emoție vom avea după ce se termină cu înghețul. 


Umiditatea din sol este mică și cu siguranță vom avea nevoie de irigații", afirmă Gheorghe Lămureanu, vicepreședintele Ligii Agri-cultorilor Privați.


Tema irigațiilor revine ca un leitmotiv dureros în fiecare an. Presiunea fermierilor români asupra statului, pentru refacerea sistemului de irigații este mai mare decât oricând. 


Fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, reușise să treacă Legea îmbunătățirilor funciare prin Parlament, dar Guvernul Cioloș nu a prevăzut în bugetul anului 2016 miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii primare a sistemului național de irigații. Mai mult, i-a împiedicat pe fermieri să acceseze fondurile europene pentru achi-ziționarea utilajelor de irigații.


Inginerul mecanic Mircea Măgureanu, patronul firmei Novus, singurul producător de instalații de irigații din România, relatează că de opt luni fermierii nu au mai lansat comenzi. Deși există fonduri europene pentru investițiile din agricultura românească și în ciuda faptului că s-au depus numeroase proiecte pentru achiziția de instalații de irigații, Guvernul Cioloș nu a fost în stare să facă cele patru comisii care trebuiau să avizeze proiectele. 


"Am 124 de oferte date la cei ce au depus proiecte. Dar degeaba, totul e blocat. Fermierii și întreaga agricultură au pierdut un an", afirmă Măgureanu.


Cu certitudine, lucrurile se vor schimba în anul 2017. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a aprobat, printr-un ordin, programul de refacere a sistemului de irigații, astfel ca, până în anul 2020, să fie reabilitate 1,3 milioane de hectare. În prima etapă a programului, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va reabilita 40 de amenajări de irigații, în etapa a doua, 37 de amenajări, iar în a treia, 9 amenajări. Valoarea totală a investiției se ridică la 1,4 miliarde de lei.


Mai mult, începând din acest an, fermierii urmează să primească gratuit apa pentru irigații. Fondurile au fost prevăzute în bugetul pe 2017. Mai rămâne să se asigure cadrul legislativ pentru aplicarea acestei măsuri. 


Va fi deblocat și mecanismul accesării fondurilor europene, prin organizarea comisiilor ce trebuie să avizeze proiectele. Ministerul ar trebui să se grăbească, căci orice lună pierdută provoacă pagube economiei. 


În prezent, la nivel național este irigată o suprafață totală de numai 100.000 de hec-tare, față de 3 milioane de hectare înainte de 1990. Din suprafața agricolă a județului Constanța, de 484.000 de hectare, până în 1990 se irigau 420.000 de hectare. În momentul de față se irigă doar 2.000 de hectare.


Agricultura românească ar putea realiza producții de trei-patru ori mai mari decât în prezent, dacă va înlătura piedicile ce o țin pe loc. Va trebui să rezolve problema irigațiilor, a concentrării exploatațiilor, a înnoirii și modernizării parcului de mașini și utilaje, a asocierii în vederea aprovizionării și desfacerii în condiții mai avantajoase a producției, precum și pentru realizarea în comun a investițiilor în unități de procesare, depozitare și transport. 


Dacă privim în viitor, vom vedea cum pe umerii agriculturii va crește o puternică industrie alimentară, care va schimba fața satelor și structura ocupațională a populației rurale. În localitățile tradițional agricole se vor dezvolta serviciile, transporturile și sectorul construcțiilor. Performanțele agriculturii vor stimula întreaga economie națională. Toate acestea se vor întâmpla doar dacă guvernanții și fermierii vor fi îndeajuns de înțelepți și hotărâți să acționeze în aceeași direcție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 August 2015
Stire din Economie : Bani de la Guvern pentru irigații
Marţi, 18 August 2015
Stire din Economie : Alarmă în agricultură
Pagina a fost generata in 0.4305 secunde