Începe marea cadastrare a terenurilor agricole

389
Începe marea cadastrare a terenurilor agricole - incepemareacadastrare-1467303865.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat ordonanța de ur-gență pentru facilitarea înregistrării terenurilor și imobilelor în Registrul de Cadastru. În baza ei, primăriile vor putea primi finanțare de la Agenția de Cadas-tru, pentru a realiza, cu prioritate, înre-gistrările terenurilor din extravilan. Totodată, Agenția de Cadastru va achita onorarii fixe către notarii publici, pentru înregistrarea certificatelor de moștenitori, pentru succesiuni nedezbătute. 


Actul normativ detaliază și posibilitatea de dezvoltare, digitalizare și comunicare electronică a unor informații și, deci, de acces online la platforma informatică a sistemului integrat de cadastru și de carte funciară, pentru instituții publice, pentru notari și persoane autorizate, care furnizează lucrări de specialitate în acest domeniu. 


Programul național de cadastru și carte funciară este obligatoriu să fie implemen-tat în perioada 2015 - 2023. România va beneficia în perioada 2015 - 2020 de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru derularea fondurilor destinate finanțării politicii agricole comune și pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbție a acestor fonduri. 


Accelerarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin proceduri simplificate de înregistrare sistematică, precum și creșterea numărului imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară constituie obiective asumate de statul român, în considerarea principiului constituțional de a garanta proprietatea. 


Decizia luată de Guvern este definitorie pentru accesarea de către fermieri a fondurilor alocate României în cadrul pilonului I al Politicii Agricole Comune și la implementarea schemelor de plăți în agricultură, în sectoarele vegetal și zootehnic, care se aplică în perioada 2015 - 2020, prin intabularea terenurilor agricole din sectoarele cadastrale din extravilanul localităților.


Măsura este, de asemenea, necesară, pentru că terenurile își pierd din valoare atunci când nu sunt înregistrate în Registrul de Cadastru. Nu pot fi comer-cializate sau pot fi comercializate mai dificil și pot fi valorificate mai greu din punct de vedere economic, inclusiv în sistemul de creditare, în sistemul bancar. 


Decizia luată este importantă pentru că, de multe ori, dezvoltarea economică este blocată sau slăbită din cauza lipsei lucrărilor cadastrale. Accelerarea lucră-rilor de cadastrare permite urgentarea și finalizarea implementării Legii proprietății funciare, care e un deziderat politic de mai mulți ani de zile, dar care n-a putut fi finalizat și din astfel de motive.


Săptămâna viitoare, Guvernul va organiza un forum al autorităților publice locale, pentru a discuta aceste măsuri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Cadastru pentru  apartamente de bloc
Pagina a fost generata in 0.5565 secunde