Începe Festivalul Oierilor

173
Începe Festivalul Oierilor - incepefestivalul-1474814073.jpg

Articole de la același autor

În perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou lângă DN 73, se va desfășura cea de a VIII-a ediție a Festivalului Oierilor.


Organizatorii sunt: Federația Oierilor de Munte din România, Asociația crescătorilor de ovine și ecvine Brașov, Asociația crescătorilor de taurine - filiala Brașov, Consiliul Județean Brașov, Primăria și Consiliul Local Zărnești și Asociația De la Români Pentru Români.


Această sărbătoare câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral - prin coborâtul oilor de pe munte. Eve-nimentul dorește să aducă în atenția participanților unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale din zonă, și anume "Răvășitul Oilor", moment în care oile co-boară de la munte. Mai exact, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale - 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind des-chizătorul anului și al verii pastorale.


 În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea să viziteze o ex-poziție cu vânzare de mașini agricole și utilaje specifice zonei montane, expoziție gastronomică, echi-tație și plimbări cu trăsura, precum și să participe la un concurs privind abilitățile oieritului montan și transhumanței. Transhumanța pastorală reprezintă o formă de deplasare a turmelor de oi - conduse de ciobani - pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la șesuri până spre pășunile de munte în perioada verii și apoi întoarcerea acestora - când se apropie toamna - pentru iernat în satele de baștină. Fenomenul de transhumanță aparține prin excelență mocanilor transilvăneni. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6221 secunde