Începe evaluarea pensiilor din sistemul public

387
Începe evaluarea pensiilor din sistemul public - incepeevaluareapensiilordinsiste-1622989407.jpg

Articole recomandate

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023.

Potrivit actului normativ, casele teritoriale de pensii vor derula procedura de evaluare. Aceasta constă în:

- identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea, recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau

aflate în plată la data de 31 august 2023;

- crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii, recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate, nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

În vederea realizării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta adeverințe eliberate de unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001. Modelul de adeverință este prevăzut în anexa la prezentul ordin.

- adeverințele care cuprind venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, existente în dosarele de pensie, precum și cele emise până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, dar nedepuse la casele teritoriale competente, se utilizează pentru crearea bazei de date prevăzută, dacă îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul de adeverință prevăzut în anexă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4076 secunde