Începând de astăzi, un număr de telefon se poate porta în trei zile

295
Începând de astăzi, un număr de telefon se poate porta în trei zile - telefoniemobila-1346665248.jpg
Decizia ANCOM privind modificarea condițiilor tehnice și comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat în vigoare la data de 2 septembrie. Începând cu această dată, termenul de activare a unui număr portat va fi de maxim o zi lucrătoare, așa cum prevăd normele europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la zece la trei zile lucrătoare.

Decizia ANCOM reduce termenele în care furnizorii au obligația să realizeze activitățile specifice asociate diferitelor faze ale procesului de portare. Astfel, termenul în care furnizorul donor trebuie să răspundă unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucrătoare la o singură zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea să fie realizată mai rapid, chiar și în cazurile în care furnizorul donor identifică probleme la completarea cererii și este necesară reintroducerea acesteia.

După validarea cererii de portare, abonaților care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare. Durata maximă potențială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare se reduce la patru ore în loc de cinci ore (în cazul portării numerelor de telefonie fixă) și la trei ore în loc de patru ore (în cazul portării numerelor de telefonie mobilă). În practică, durata întreruperii serviciului este mai mică, media pe semestrul I din 2012 fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe și 30 de minute pentru numerele mobile, au anunțat reprezentanții ANCOM.

Potrivit acestora, în cazurile în care utilizatorul final și furnizorul acceptor stabilesc de comun acord o anumită dată la care să fie realizată portarea, durata întregului proces poate fi mai mare de trei zile, ținând cont de anumite circumstanțe specifice (corelarea realizării portării cu data la care expiră contractul cu furnizorul donor, instalarea de infrastructură de acces etc.). Pentru a răspunde acestor cerințe, sistemul informatic utilizat pentru gestionarea proceselor de portare este unul flexibil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Apeluri de la cetățeni
Pagina a fost generata in 0.4126 secunde