Încălzirea prin pardoseală şi panourile radiante cu infraroşu, sisteme alternative pentru căldură

392
Încălzirea prin pardoseală şi panourile radiante cu infraroşu, sisteme alternative pentru căldură - fond1-1604687160.jpg

Articole de la același autor

Noile inovaţii în tehnologie, au făcut ca specialiştii în domeniu să pună la punct, noi tipuri de echipamente de încălzire. Nu numai că au un randament foarte bun dar, datorită aspectului modern şi a montajului elegant şi curat vă vor face să regândiţi amenajarea interioară. Vorbim astăzi despre încălzirea prin pardoseală şi despre panourile radiante cu infraroşu. Ambele sisteme au în comun producerea de energie termică, dar între cele două există diferenţe atât în ceea ce priveşte performanţa dar şi costurile.

Multă lume are tendinţa de a fugi când vine vorba de încălzirea prin pardoseală, spunând că: „dacă se sparge o ţeavă şi mă inund!”. Sunt vorbele pe care le aude cel mai adesea, maistrul Gheorghe Tudorache, când are câte o lucrare la o casă nouă. „Oamenii nu ştiu ce e cu încălzirea prin pardoseală. Se sperie că se inundă şi că sunt costuri mari. Nu este deloc aşa dacă ne gândim că în timp îţi scoţi investiţia prin economisirea agentului termic sau curentului electric, pentru că încălzeşti o suprafaţă mai mare într-un timp mai scurt”, a explicat maistrul Tudorache.

Încălzirea prin pardoseală este un sistem folosit de puţini ani la noi în ţară. De obicei se foloseşte pentru spaţiile mari, pentru că aerul circulă de jos în sus şi camera se încălzeşte mai repede, dar se poate monta şi într-un spaţiu mai mic, cum ar fi un apartament, dar nu în bloc vechi. Ca metodă de asamblare, corpurile de încălzire, ţevile, cele mai bune sunt cele din cupru şi ca rezistenţă în timp şi ca randament, se montează peste şapă şi sub parchet, gresie, piatră naturală. Încălzirea prin pardoseală poate fi electrică sau pe bază de agent termic.

„Un astfel de sistem pentru 120 de metri pătraţi costă în jur de 8.000 de lei numai kit-ul fără manoperă. Iar în cazul instalaţiei din cupru preţul poate să sară peste 1.000 de euro”, ne-a precizat maistrul.

Avantajul realizării încălzirii prin pardoseală este că nu mai pui piciorul pe gresia sau parchetul reci, economiseşti cu până la 15% în comparaţie cu sistemul clasic cu calorifere, calitatea aerului este mult mai bună, deoarece, aerul nu mai circulă şi nici praful nu se mai aşază uşor pe pardoseală. Pentru cei cu alergie la praf este o bună metodă de a scăpa de ea. Durata de viaţă este de 20 de ani. Sistemul încălzirii prin pardoseală are şi dezavantaje, cum ar fi, costurile ridicate cu instalarea, costurile rezultate şi deranjul în cazul unei defecţiuni şi grijă la alegerea mobilierului care trebuie să fie cu picioare să nu blocheze căldura şi să nu se deterioreze.



Panoul radiant cu infraroşu, soarele din casa ta!


Ultima noutate în materie de sisteme de încălzire a casei o reprezintă panourile radiante. Principiul după care funcţionează este identic cu cel al soarelui. Potrivit specialiştilor din domeniu, aşa cum soarele încălzeşte pământul prin radiaţiile solare, tot aşa şi panoul radiază căldură în încăpere. Razele infraroşii sunt raze cu lungime de undă cuprinse între 4 şi 14 microni şi sunt benefice pentru sănătate, fiind recunoscute în lumea medicală pentru eficientizarea activităţii fiziologice la nivel celular. Panourile radiante au un efect antibacterian eliminând până la 99% viruşii, microbii şi bacteriile. Nu usucă aerul şi menţin umiditatea în parametrii optimi, eliminând igrasia şi condensul. Un alt aspect pozitiv este că are un consum redus de energie, puteţi face economii de până la 50% la factura de curent electric. Sunt foarte subţiri şi cel mai adesea se montează din considerente estetice, având posibilitatea să alegeţi un tablou radiant personalizat cu infraroşu. Un aspect negativ ar fi că nu încălzesc spaţii mari. Pentru montarea lor nu vă trebuie autorizaţii speciale dar aveţi nevoie de un electrician autorizat. Pentru o eficienţă maximă se recomandă a fi instalate în tavan. Le puteţi găsi în magazinele specializate, preţurile variind în funcţie de putere, de dimensiune şi de suprafaţa camerei, de la 990 lei, până la 1.514 lei. Pe lângă acesta mai aveţi nevoie şi de un termostat separat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4458 secunde