În ce afacere merită să investești, ca să ai succes?

663
În ce afacere merită să investești, ca să ai succes? - inceafaceremerita-1400089175.jpg

Articole de la același autor

Câteva criterii ce trebuie avute în vedere


Întrebarea și-o pun, în fiecare zi, zeci de mii de români care vor să muncească pe cont propriu. Astăzi, lumea afacerilor este ca nisipurile mișcătoare. Pornești la drum, cu speranțe și încredere în forțele tale, faci sacrificii materiale, îți pui toată priceperea la bătaie și, după câțiva pași, te trezești că te scufunzi. Terenul nu este sigur nici în comerț, nici în construcții, nici în transporturi, nici în sfera serviciilor, nici…
 
Dacă ar fi să mă apuc de afaceri, n-aș ști ce să aleg. Este de ajuns să mă uit în jur, la schimbările din "arhitectura" business-ului citadin, ca să mă simt și mai încurcat. 


Din 1990 până prin anul 2000, a fost "epoca de aur" a magazinelor alimentare și buticurilor de la parterul blocurilor. La începutul noului mileniu, România a pășit viguros în era informațională și a telecomunicațiilor, dar și a afacerilor imobiliare, auto și bancare pe picior mare. Astfel că multe dintre prăvălii și-au schimbat profilul. În locul vânzătorilor de alimente și nimicuri au apărut agenții imobiliari, vânzătorii de computere, telefoane mobile și bancherii.


În anii de boom economic, 2006 - 2008, creditele, terenurile și auto-mobilele s-au vândut foarte bine. Băncile, societățile imobiliare, show-room-urile s-au bătut să câștige orașele stradă cu stradă, cartier cu cartier. Din acea perioadă datează invazia lanțurilor de hiper și supermarket-uri cu capital străin în marile orașe. "Cuceritorii" au obținut o victorie facilă împotriva rudimentarului comerț autohton, a cărui bază erau micile magazine. 


Criza economică din 2009 - 2013 a adus mari retușuri în peisajul afacerilor, făcând să dispară puzderie de reprezentanțe ale instituțiilor financiare, ale caselor de comerț auto și ale societăților imobiliare. 


În schimb, a provocat o inflație de farmacii, cabinete medicale și magazine de aparatură medicală, semn că societatea era grav bolnavă și avea nevoie să se trateze. 


Pe fondul recesiunii economice prelungite, s-a mai produs un fenomen spectaculos. În anii 2010 - 2014, a crescut exploziv numărul aparatelor electronice de jocuri de noroc și al agențiilor de pariuri. 


Comentând aceste schimbări cu Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, interlocutorul meu a spus: "Situația de acum seamănă întrucâtva cu cea de la începutul anilor ´90, de pe vremea Caritas-urilor. Îmi aduc aminte că, într-o zi, i-am dat telefon unui prieten aflat într-un alt colț de țară și l-am întrebat ce mai face. 


Mi-a răspuns că nimeni nu mai muncește la ei în oraș, că toți stau și numără banii. Se produse o răsturnare a valorilor în societate. Astăzi, asistăm la același fenomen. Nu se mai mizează pe muncă, ci pe câștigul facil, pe noroc"


I-am pus și directorului CCINA întrebarea din titlul acestui articol. "Dacă aș cunoaște răspunsul exact, aș fi un om bogat. Dar asta nu înseamnă că n-ar exista anumite repere pentru cei ce vor să se apuce de afaceri. Sfatul meu este să se îndrepte spre domeniile de nișă ale pieței, în care concurența este mică. Sfera producției prezintă cele mai mari oportunități pentru reușita în afaceri. Comerțul și serviciile sunt, deja, foarte aglomerate. Industria alimentară - spre exemplu - este un sector extrem de interesant. Numărul unităților de procesare din România este mic, materie primă există din belșug, iar cea mai mare parte a bugetului de familie se duce pe alimente" - a declarat Dănuț Jugănaru.


Printre afacerile de nișă, ce asigură succesul în afaceri, eu aș plasa investițiile în cluburi sportive și în spații speciale de joacă. Copiii și tinerii au la dispoziție prea puține terenuri unde să învețe și să practice diverse sporturi, să intre în competiție, să îți descarce energia și să își pună în valoare aptitudinile. Spre exemplu, cele câteva bazine de înot din Constanța sunt supra-aglomerate, neputând face față numărului uriaș de solicitări. 


Din rândul sectoarelor productive, aș remarca acvacultura, un sector aflat la început de drum. 


Unii dintre cei ce au investit în activitățile enumerate mai sus au beneficiat de finanțare europeană. Acesta este un alt criteriu pe care ar trebui să îl aveți în vedere când vă lansați în afaceri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Aprilie 2014
Stire din Economie : Piețarii ne-au dat țeapă de Paști
Pagina a fost generata in 0.632 secunde