Impozitarea clădirilor în funcție de destinația acestora, aplicată din 2016

268
1
Impozitarea clădirilor în funcție de destinația acestora, aplicată din 2016 - impozitarea-1409229848.jpg

Articole recomandate

Impozitarea clădirilor deținute de persoanele fizice și cele juridice în funcție de destinația acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016, așa cum au solicitat autoritățile locale, însă decizia este una politică, a declarat Gheorghe Marinescu, șef serviciu în cadrul Ministerului Finanțelor. "În momentul de față nu avem o dată la care va intra în vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt până la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declarațiile și pentru modificarea soft-urilor administrațiilor locale. Avem semnale din partea autorităților locale ca termenul să fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, așa cred și eu că este cel mai bine, dar urmează ca politicul să decidă", a afirmat ieri Marinescu, șef serviciu în cadrul Direcției impozite și taxe locale din Ministerul Finanțelor Publice (MFP), la conferința "Valoarea impozabilă a clădirilor conform noului Cod Fiscal", organizată de Ziarul Financiar și Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

El a arătat că Ministerul Finanțelor așteaptă încă propuneri pentru modificarea proiectului, astfel încât să înainteze Guvernului o formă finală până la finalul anului.

Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcție de valoarea contabilă, și va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare.

Totodată, impozitarea va fi aplicată în funcție de utilizarea clădirii, rezidențială sau nerezidențială, și nu de tipul proprietarului ca în prezent, persoană fizică sau juridică. Cota exactă a impozitului este stabilită de consiliul local.

Reprezentantul ministerului a punctat că impozitul în cazul locuințelor folosite ca atare nu va crește. "Este foarte important aspectul termenului, și noi suntem de părere că aplicarea modificării să apară la data de evaluare 31 decembrie 2015, iar Codul Fiscal să se aplice din 2016", afirmă Adrian Vașcu, președinte ANEVAR.

Comentează știrea

Dorel
26 octombrie 2014
Munca la domiciliu

Oferta de munca extrem de serioasa! Câștigurile sunt garantate! Căutam operatori online care vor sa câștige cel puțin 300 de dolari lunar, cu o munca ușoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteți textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde