În sectorul rural,

IMM-urile pot obține fonduri nerambursabile, de până la 200.000 de euro

1143
Pe data de 18 septembrie 2008, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) au lansat prima sesiune de cereri de proiecte privind crearea și dezvoltarea micro-întreprinderilor și încurajarea activităților turistice, în vederea accesării fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.
Fondurile disponibile pentru programul "Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro-întreprinderi" pentru această sesiune sunt de 98.857.420 euro. Suma maximă nerambursabilă acordată pentru finanțarea unui astfel de proiect este de 200.000 euro.
Condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt: micro-întreprinderile, atât cele existente cât și cele nou înființate trebuie să fie înregistrate și să-și desfășoare activitatea propusă prin proiect în spațiul rural; beneficiarul trebuie să demonstreze viabilitatea investiției; micro-întreprinderea nu trebuie să fie în dificultate financiară; responsabilul de proiect trebuie să facă dovada deținerii de aptitudini manageriale, respectiv de marketing, în acord cu activitatea propusă în proiect; beneficiarul trebuie să prezinte toate avizele și acordurile necesare investiției, precum și avizele de mediu; beneficiarul trebuie sa dovedească că acesta are drept de proprietate asupra terenului pe care urmează să se realizeze investiția pe o perioadă de cel puțin 10 ani; trebuie să declare pe proprie răspundere că va asigura co-finanțarea proiectului, precum și faptul că suma totală a ajutorului public nu depășește 200.000 euro.
În privința programului pentru încurajarea activităților turistice, fondurile disponibile pentru sesiunea curentă sunt de 108.844.555 euro. Suma maximă nerambursabilă ce poate fi acordată, este de asemenea de 200.000 euro.
Condițiile minime pentru acordarea sprijinului, în acest caz, în afara celor prezentate mai sus, sunt: structurile de primire turistice rurale trebuie să fie în conformitate cu normele de clasificare prevăzute în legislația națională în vigoare; nivelul de confort și calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de minim 3 flori/stele (pentru investițiile în structuri de primire agro-turistice standardul minim este de o floare); construcția, modernizarea și extinderea clădirilor trebuie să respecte/păstreze arhitectura specifică locală; pentru investițiile noi în structurile de primire turistice trebuie să fie de cel puțin 1.000 metri pătrați.
Depunerea proiectelor se face la sediile județene APDRP până la data de 30 octombrie 2008, ora 12. APDRP va notifica în scris și prin intermediul site-ului pe toți solicitanții privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanțare depuse de către aceștia la sediul județean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9426 secunde