IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Romaero Băneasa, scoase la privatizare

91

Articole recomandate

Ministerul Economiei va iniția procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova și Romaero Băneasa, a declarat astăzi ministrul de resort, Varujan Vosganian, potrivit Mediafax.ro.
"Am avut o discuție de dimineață cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova și Romaero", a declarat ministrul Economiei, într-o conferință de presă.
El a adăugat că în prezent sunt evaluate oportunitățile și piața pe acest segment, iar procedural va fi necesară și implicarea altor instituții în acest proces.
Vosganian a adăugat că cele trei sunt companii valoroase, cu o "expertiză extraordinară" în domeniu, dar în prezent Avioane Craiova este într-o situație extrem de critică, Romaero are datorii, iar IAR se confruntă cu o reducere dramatică a producției.
Statul a mai încercat să vândă Avioane Craiova, în anul 2009, însă procesul a eșuat deoarece AVAS și compania italiană Alenia Aeronautica, singurul potențial cumpărător, nu au ajuns la o înțelegere pentru finalizarea tranzacției.
Compania a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de lei și pierderi de 9,1 milioane de lei. În același timp, datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă de un an totalizau aproape 84 milioane de lei.
În urmă cu două săptămâni, Vosganian afirma că Rusia a propus României o colaborare privind producția unui model de avion civil Tupolev la Romaero Băneasa.
Romaero a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 66,7 milioane de lei, în creștere cu 15,9% față de 2011.
Afacerile IAR Ghimbav au scăzut drastic în ultimii ani. Dacă în 2008 cifra de afaceri era de 203 milioane de lei, în 2012 business-ul companiei nu a trecut de 41,6 milioane de lei. IAR Ghimbav a încheiat primul trimestru din acest an cu afaceri de 5,1 milioane de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde