Iancu Guda: "Dublarea plafonului la Programul Prima Casă nu ar fi fost logică"

200
Iancu Guda:

Articole de la același autor

Președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, a declarat, recent, că reglementările din Programul Prima Casă erau necesare pentru a nu se distorsiona piața imobiliară.


"Aceste reglementări vin foarte bine ca să rupă programul de o distorsiune a pieței imobiliare și să-l păstreze în scop pur social", a spus Iancu Guda. 


El susține că dublarea plafonului, așa cum s-a propus la un moment dat dublarea la 120.000 de euro, nu era logică. Situarea lui la 70.000 de euro este foarte logică pentru că în majoritatea orașelor poți să cumperi ceva decent cu 70.000 de euro. Dacă s-ar fi majorat plafonul, ar fi crescut și prețurile.


"Nu e ca și cum ai oferi un plafon mai mare ca să cumperi ceva mai mare. Piața s-ar fi aliniat la noul plafon. Dacă mâine se duce plafonul la Prima Casă la 100.000 de euro, să vedeți cum explodează prețurile apartamentelor din Dristor și din Berceni la 100.000 de euro", a declarat Iancu Guda.


Acesta susține că plafonarea va avea efect asupra prețurilor din piața imobiliară, în condițiile în care 80% din cererea de imobiliare e prin Programul Prima Casă, și dacă se va plafona nivelul veniturilor la 7.000 de lei, cu un grad de îndatorare de 40% înseamnă că ratele nu au să treacă de 2.800 de lei, echivalentul a 600 de euro, în condițiile în care valoarea achiziției nu depășește 70.000 de euro.


"Sunt foarte multe apartamente de două camere care în București se vând la peste 70.000 de euro. Nu valorează atât. Sunt supraevaluate cel puțin 20%. Majoritatea apartamentelor de două camere, principala țintă a familiilor tinere, se vor duce la 70.000 de euro", a mai spus Iancu Guda.


Beneficiarii programului "O familie, o casă" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soțul/soția mai mare de 4.500 de lei iar prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 de euro.


Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei, precizează Ministerul Finanțelor, inițiatorul proiectului de act normativ.


Avansul minim a fost menținut la 5% din prețul de achiziție al locuinței iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei. Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului, în timp ce pentru  familiile cu doi sau mai mulți copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual.


Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanțării creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3942 secunde