Hidroelectrica va rezilia cele mai multe dintre contractele de vânzare directă a energiei

347
Hidroelectrica va rezilia cele mai multe dintre contractele de vânzare directă a energiei - hidro-1334953767.jpg
Hidroelectrica va rezilia cele mai multe dintre contractele directe de vânzare a energiei încheiate cu mai mulți traderi și furnizori de energie, decizia urmând să fie anunțată săptămâna viitoare.
Hidroelectrica are în prezent zece contracte directe de vânzare a energiei către companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC și EFT România.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la contractul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003, și expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la prețuri sub media pieței.

Renegocierea contractelor a început anul trecut, Ministerul Economiei solicitând beneficiarilor să accepte creșterea prețurilor de livrare, scăderea cantiăților furnizate și reducerea perioadei de derulare a acordurilor.

Termenul inițial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfârșitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunța, în urmă cu o săptămână, că negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunța rezultatul "undeva după Paște".

Renegocierea contractelor și anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi rediscutate, au fost solicitate de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, și acoperă aproximativ 30% din consumul de energie la nivel național.

Compania a fost deseori criticată, inclusiv de președintele Traian Băsescu, pentru încheierea acestor acorduri, pentru prețurile mici la care vinde energia către "băieții deștepți".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Economie : Ne-ar fi fost greu fără Turcia!
Pagina a fost generata in 2.8386 secunde