Hidroelectrica răspunde acuzațiilor Consiliului Concurenței

95
Hidroelectrica răspunde acuzațiilor Consiliului Concurenței - hidroelectricaraspunde-1536652205.jpg

Articole de la același autor

Compania Hidroelectrica SA a reacționat printr-un comunicat de presă la afirmațiile făcute de Consiliului Concurenței. În mesaj se spune: "Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piața producerii și comercializării de energie electrica din Romania. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.


Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusa în continuare să pună la dispoziția oricăror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societății. Compania respecta principiul transparentei în relația cu autoritățile și solicita la rândul sau un tratament similar și corectitudine.


Subliniem și cu aceasta ocazie ca strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinata îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evita, pe cat posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicata. Societatea respecta principiile de comportament de piața consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparentă, concurențială și nediscriminatorie. Astfel, deși Piața pentru Ziua Următoare este considerata "de referință" în accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezinta pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context și faptul ca Hidroelectrica a avut anul trecut o cota de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziția dominanta presupune, în definiția data de Comisia Europeana, ca "o întreprindere care deține o cotă importantă dintr-o anumită piață să se comporte în sensul îngrădirii concurenței pe acea piața. De asemenea, poziția dominantă este considerată comportament anticoncurențial atunci când întreprinderea se folosește de poziția sa în mod abuziv pentru a elimina concurența.", ori Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrica dintr-o anumită perioadă.


Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica își asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare și serviciile de sistem licitate, și - mai mult, se află la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelările în piața de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piața făcându-se exclusiv prin DEN."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 11 Septembrie 2018
Stire din Economie : Euro a cedat 0,02% în lupta cu leul
Marţi, 11 Septembrie 2018
Stire din Economie : Inflația a crescut la 5,1%
Pagina a fost generata in 1.2193 secunde