Inventatorul Alexei Corcimari a lansat invitația:

„Haideți să scoatem curent electric din valurile Mării Negre!”

969
1

Articole de la același autor

Îmi aduc aminte că, pe la sfârșitul anilor ’80, inginerul Eugen Tiron, cel care răspundea de activitatea de invenții și inovații din Șantierul Naval Constanța, mi-a expus ideea unei instalații de transformare a forței valurilor în energie electrică. Era o ideea revoluționară pentru acele timpuri și bănuiesc că frământările economice și sociale ce au urmat după decembrie 1989 l-au oprit să își ducă proiectul la îndeplinire.

După 30 de ani – timp în care producerea curentului electric cu ajutorul valurilor a devenit o realitate în mai multe puncte de pe planeta noastră – ideea renaște la Constanța, grație inginerului dr. Alexei Gheorghe Corcimari.



În vârstă de 62 de ani și provenit din Republica Moldova, unde a îndeplinit o serie de funcții de conducere în instituții de stat și în sectorul economic, Corcimari s-a stabilit în România. În localitatea Butimanu, Dâmbovița, a înființat fabrica de îngrășământ natural organic Agrobion Plus SRL, care produce 100 de tone de îngrășământ lichid pe an. Unitatea s-a situat pe locul doi în topul producătorilor BIO pe 2018.

Alexei Gheorghe Corcimari este un neobosit inventator. Pasiunea lui este atât de mare, încât și-a transformat locuința în laborator tehnico-științific. Încăperile și curtea casei sunt pline de aparate și dispozitive în construcție sau în faza de testare.

Portofoliul său de invenții, descoperiri științifice și proiecte cuprinde: hidromotoarele procesionale; precescopul; generatorul procesional; scaunul-cușetă centrifugă pentru terapii; o descoperire științifică în domeniul chimiei moleculare - cristalele „X”, a căror tehnologie de obținerea este secretă; sursa de curent alternativ cu impulsuri inversate; preparatele „Exela”; îngrășământul Agrobion; generatorul de hidrogen toroidal; acumulatorul electric toroidal; amplificatorul procesional al momentului de forță; stațiunea fotovoltaică.



Un proiect revoluționar

Pe data de 10 septembrie 2020, Alexei Gheorghe Corcimari și-a prezentat, în aula Universității Maritime din Constanța, cel mai recent proiect: „Stațiunea energetică Wave Power Val-Bal”. Este vorba de o instalație care recuperează energia din valurile mării și o transformă în curent electric.

În aparență, construcția ei nu diferă a altor instalații similare existente în lume. Ceea ce o diferențiază de ele, este un mecanism special, inventat de Corcimari. Acesta care este capabil să preia toate forțele existente în valurile mării, care acționează în toate direcțiile, nu doar pe verticală (forța lui Arhimede), să le amplifice, iar lucrul mecanic rezultat să-l transforme în energie electrică de o mai mare putere. Datorită mecanismului inventat de el, instalația sa de recuperare a energiei valurilor este cu mult mai eficientă decât cele existente în prezent, susține Corcimari.

O astfel de stație poate fi amplasată la o distanță de 15 – 100 metri de malul mării sau mai mult. Pentru a produce curent electric are nevoie de valuri cu amplitudinea între 0,30 metri și 4 metri, care vor genera între 50 de rotații pe minut și 3.000 de rotații pe minut ale axului generatorului de curent. În cadrul întâlnirii, inventatorul a prezentat filmul prototipului, o stație în miniatură care a fost pusă la lucru la malul mării.

Inginerul Alexei Corcimari a invitat Universitatea Maritimă din Constanța să colaboreze la acest proiect revoluționar, iar răspunsul nu s-a lăsat așteptat. „UMC desfășoară activități de cercetare științifică și suntem interesați să participăm la un asemenea proiect”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, rectorul Viorel Panait.



Omenirea e în căutare

Stimați cititori, exploatarea energiei mărilor și oceanelor se află de câțiva ani pe agenda multor puteri ale lumii, inclusiv Uniunea Europeană, care a înființat Asociația Europeană pentru Energia Oceanelor. Se speră obiectivele în materie de energie regenerabilă și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de creștere economică și crearea de noi locuri de muncă, de înaltă calitate, vor fi atinse și cu ajutorul tehnologiilor de exploatare a energiei mărilor. UE sprijină, deja, dezvoltarea tehnologică prin programul său de cercetare.

Pe plan mondial există, la această oră, peste 40 de tipuri de instalații de captare a energiei valurilor, care o transformă în curent electric, clasificate astfel: sisteme cu coloană oscilantă de apă; sisteme cu acumulatoare de apă; sisteme cu plutitorii antrenați de val.

Unele sunt amplasate la țărm. Dintre acestea, sistemul Land Installed Marine Power Energy Transmitter a funcționat între anii 2000 și 2007 pe coasta de vest a Scoției. Sistemul de conversie a constat din două turbine de aer Wells, cu diametrul de 2,6 m, conectate fiecare cu un generator de 250 kW, puterea totală instalată fiind de 0,5 MW.

Alte sisteme sunt amplasate în larg. Unele dintre ele folosesc plutitori de tip geamandură, care se ridică și se coboară odată cu valurile. Mișcarea creează energie mecanică, care e transformată în energie electrică. Un al doilea sistem folosește principiul panourilor batante, antrenate de val.

În Scoţia, pe coasta de nord, la Orkneys, se află o grupare de patru unități cu puterea de 3 MW. Pe coasta de nord a Angliei este în curs de realizare o fermă de unități Pelamis cu puterea de 20 MW.

Nota comună a tuturor tehnologiilor de exploatare a energiei valurilor inventate până acum este eficiența energetică mai redusă decât cea a tehnologiilor eoliene și solare. Inventatorul Alexei Corcimari este convins că tehnologia sa revoluționară va depăși acest handicap.



Comentează știrea

Adrian Gheorghe
17 ianuarie 2023
Conversia energiei valurilor cu sisteme de pompe peristaltice.

Mi-am imaginat ca pentru a capta cu mare randament energia din valuri marine, atat din valurile de la suprafata apei cat si di valurile din adancul apei, si pe o lungime mare a frontului de val, cel mai eficient ar fi sistemul de pompe peristaltice. Acest sistem ar fi format din siruri de pompe, conectate intre ele. O pompa ar fi formata dintrun tronson dinn beton armat, cu profil de U culcat orizontal, care ar fi un element al digului energetic. Pe peretele dinspre laguna ar fi o decupare, acoperita de supapa mare de admisie a apei in sacul flexibil din fata galeriei. Intre tronsoane exista locase in care sunt amplasate supapele de refulare, care permit circulatia apei din galerie numai intrun sens. In fata galeriei, pe o latime cat a galeriei este amplasat sacul flexibil, cam de sectiune egala cu a galeriei. Principiul de functionare este simplu. Presiunea valului incident se transmite apei din galerie si inchide supapa de admisie, deschizand in acelasi timp supapele de evacuare si impingand apa din galerie intrun singur sens. La retragerea valului, se deschide supapa de admisie si sacul flexibil se umple cu apa din laguna. In fata tronsoanelor sunt amplasate niste palnii de dirijare a valurilor inspre sacul flexibil. Palniile ar fi formate din rambleuri la 45-30 de grade, fata de orizontala. Deasupra tronsoanelor, la inaltimea parapetilor inclinati se poate amenaja pasarela de promenada. Apa pompata prin galeria de evacuare este dirijata, printrun clin si un aparat director, in paletele unei roti hidraulice, de suprafata si de volum mare, care poate sa turbineze un volum mare de apa. Fiindca toata puterea valului este continuta intrun volum mare de apa. Turbina de suprafata si de volum mare, ar putea fi alimentata de doua aripi de tronsoane colectoare de valuri, realizand o putere insemnata.

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Septembrie 2020
Stire din Economie : România - țara pensionarilor
Sâmbătă, 12 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 12 Septembrie 2020
Stire din Economie : Leul încheie săptămâna în câștig
Vineri, 11 Septembrie 2020
Stire din Economie : Iată câți pensionari are România
Pagina a fost generata in 1.4651 secunde