Guvernul Dăncilă adună banii cu două mâini și îi cheltuiește cu patru

205
Guvernul Dăncilă adună banii cu două mâini și îi cheltuiește cu patru - guvernuldancila-1527512772.jpg

Articole de la același autor

Execuția bugetului general consolidat este unul dintre indicatorii definitorii ai calității guvernării. Ea vorbește despre capacitatea Puterii executive de a colecta taxele și impozitele și a le administra cât mai bine în interesul națiunii.

Electoratul român se așteaptă ca partidele politice să învețe din propria experiență, din cea a adversarilor și a altor națiuni și, de la an la an, de la o guvernare la alta, să administreze mai bine afacerile bugetare.

Evoluțiile din ultimii trei ani demonstrează că lucrurile stau exact pe dos. Odată cu trecerea anilor și schimbarea guvernelor, gestiunea bugetară a devenit deficitară. În anul 2016, mult hulitul Guvern Cioloș a obținut un excedent al bugetului general consolidat de 4,7 miliarde lei în ianuarie, 0,788 miliarde lei în februarie, 3,0 miliarde lei în martie și 0,1 miliarde lei în aprilie.

În 2017, în aceeași perioadă, Guvernul Grindeanu a reușit să țină bugetul pe plus, dar performanța sa a fost ceva mai slabă: excedent de 3,02 miliarde lei în ianuarie, de 0,397 miliarde lei în februarie, de 1,5 miliarde lei în martie și de 1,4 miliarde lei în aprilie.

Până pe 29 ianuarie 2018, la cârma țării s-a mai aflat Guvernul Tudose. În acea lună, acesta a obținut un rezultat inferior celor consemnate în timpul lui Cioloș și Grindeanu, dar pozitiv, respectiv un excedent de 1,98 miliarde lei.

Pe 29 ianuarie 2018, odată cu instalarea Guvernului Dăncilă, declinul execuției bugetare s-a accelerat, trecându-se linia roșie, în zona deficitului, iar tendința de creștere a acestuia este de-a dreptul amețitoare: minus 5,5 miliarde lei în februarie, minus 4,46 miliarde lei în martie și minus 6,05 miliarde lei în aprilie.

Beneficiind de anii de creștere economică spectaculoasă ce au precedat mandatul său, Guvernul Dăncilă a reușit să obțină venituri bugetare mai mari decât predecesorii săi. În luna aprilie 2016, Cabinetul Cioloș raporta venituri bugetare de 73,9 miliarde de lei, în aprilie 2017, în timpul Cabinetului Grindeanu, acestea urcaseră la 80,1 miliarde de lei, iar în aprilie 2018, sub Guvernul Dăncilă, au ajuns la 89,6 miliarde lei.

La capitolul finanțărilor atrase de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate, Cabinetul Dăncilă stă mai bine decât guvernele anterioare, raportând la sfârșitul lunii aprilie un total de 5,02 miliarde lei, dar trebuie precizat faptul că proiectele pentru care s-au făcut plățile au fost lansate și executate în timpul guvernelor precedente. În aceeași lună din 2017, Cabinetul Grindeanu raporta suma de 3,8 miliarde lei, iar în aprilie 2018, Cabinetul Cioloș anunța finanțări de numai 313.9 milioane de lei.

În timpul Guvernului Dăncilă, cheltuielile bugetare au explodat ajungând, în aprilie 2018, la 95,6 miliarde de lei (față de 78,8 miliarde de lei în aceeași lună din 2017, pe vremea Guvernului Grindeanu, și de 73,8 miliarde de lei, în aprilie 2016, pe timpul Cabinetului Cioloș).

Diferențe mari între cele trei guverne sunt și la capitolul cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe. Pe timpul Guvernului Cioloș, în aprilie 2016, acestea se ridicau la 7,2 miliarde de lei. În aprilie 2017, în timpul mandantului Guvernului Grindeanu au scăzut la 2,9 miliarde de lei, pentru ca în aprilie 2018, sub Guvernul Dăncilă să crească la 5,9 miliarde lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3036 secunde