Guvernanții se tem că băncile vor pune frână consumului pe datorie

671
Guvernanții se tem că băncile vor pune frână consumului pe datorie - guvernantiisetem-1529330639.jpg

Articole de la același autor

Intențiile bancherilor de a limita gradul de îndatorare a populației la 25% pentru creditele de consum și 50% pentru creditele imobiliare i-au deranjat pe guvernanți. Ieri, Ministerul Finanțelor Publice s-a văzut dator să facă publice următoarele precizări: 
"În cadrul discuțiilor avute în Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, Banca Națională a României, în calitate de instituție responsabilă cu analiza și reglementarea condițiilor de creditare a populației, a prezentat aspecte referitoare la creșterea gradului de îndatorare a populației, fără a propune limite privind gradul de îndatorare a populației, inclusiv în ceea ce privește categoriile de credite acordate în monedă națională sau valută. 


În urma discuțiilor din cadrul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, s-a agreat ca Banca Națională a României să efectueze un studiu detaliat privind gradul de îndatorare a populației, urmând să prezinte informațiile necesare pentru prevenirea creșterii excesive a creditării și îndatorării populației. 


Având în vedere calculele de impact ce urmează a fi prezentate, reprezentanții Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, vor lua decizia optimă, având în vedere cadrul macroeconomic existent și nevoia creșterii convergenței reale cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Considerăm că măsurile macroprudențiale trebuie implementate doar în urma unor studii de impact complet fundamentate, care să valideze faptul că procesele de consum și investiții, dar și creșterea economică nu sunt grav afectate".


Comunicatul de presă trădează teama guvernanților că înăsprirea condițiilor de creditare pentru persoanele fizice va conduce la restrângerea consumului și, ca urmare, la diminuarea creșterii economice, cu care se laudă coaliția PSD - ALDE. 


În esență, Puterea ne comunică faptul că preferă să încurajeze consumul pe datorie al populației, cu riscul repetării situației dramatice din timpul crizei economice, când zeci de mii de datornici au fost executați silit.



Dar trebuie spus că orice ar face Guvernanții, oricât s-ar strădui să influențeze sau să controleze sistemul financiar bancar, nu vor putea împiedica băncile comerciale să adopte măsuri prudențiale și să își stabilească propriile condiții privind gradul de îndatorare a persoanelor fizice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 26 Martie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.4458 secunde