Grindeanu: Licitația pentru 5G va avea loc anul viitor

157
Grindeanu: Licitația pentru 5G va avea loc anul viitor - ancom-1539613920.jpg

Articole recomandate

Statul ar trebui să câștige cât mai mult din licitația 5G, lăsând companiilor resurse pentru a putea investi în rețele, în condițiile în care frecvențele sunt tot resurse ale țării, la fel ca cele din Marea Neagră, spune Sorin Grindeanu, președintele Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM).


"Am anunțat în repetate rânduri că ne dorim ca în 2019 să putem organiza licitația pentru 5G. Este un lucru important, care necesită foarte multă muncă și cred că este important să anunțăm din timp acest lucru, întrucât vorbim de companii multinaționale care își doresc să vină, sper. Ele au bugete multianuale și trebuie să știe cum să-și construiască aceste lucruri. Îmi doresc și eu, și cred că toată lumea, ca această licitație să fie de succes", a spus Grindeanu, potrivit Agerpres.ro.


Potrivit acestuia, documentația legată de parcursul licitației urmează să fie finalizată până la jumătate anului 2019, astfel încât, până la finalul anului viitor, să poată avea loc licitația.


Întrebat ce își dorește, ca statul să încaseze mai mult pe licențe sau ca operatorii să investească mai mult, președintele ANCOM a precizat că optim ar fi să se întâmple ambele.


"Am răspuns ce îmi doresc. Statul ar trebui să câștige o sumă importantă, întrucât vorbim de o resursă. Tot avem, zilele acestea, pe agendă resursele din Marea Neagră. Și ceea ce vorbim noi aici, legat de frecvențele 5G, este tot o resursă a statului român și este important să avem o licitație de succes, la fel cum a fost 4G", a spus Grindeanu, prezent la ZF Digital Summit.


El a mai afirmat că toți operatorii sunt bineveniți la licitație, însă pentru cei noi, care nu sunt prezenți încă în România, investițiile ar fi mai mari, întrucât trebuie să o ia de la zero.


"Dar nu pot să spun că nu m-aș bucura să avem o competiție mai mare. Loc este și pentru operatori noi la licitația pe care o s-o facem anul viitor, spre finalul anului", a adăugat oficialul ANCOM.


Totodată, acesta a arătat că, în sectorul comunicațiilor din România, raportul calitate-preț este unul dintre cele mai bune din lume, inclusiv datorită investițiilor în rețea făcute de operatori.


La finele lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, declarat că Strategia Națională pentru 5G ar putea să intre în consultare publică până la finalul lunii octombrie, urmând să fie aprobată în Guvern până la sfârșitul acestui an.


"De ce o Strategie Națională pentru 5G? Pentru că este nevoie de o planificare strategică pentru viitor. 5G nu va însemna un impact doar pentru această industrie, ci pentru toate domeniile economice și toate aspectele de zi cu zi, de la utilități publice, transporturi, sănătate, educație, agricultură etc. Realizarea acestei strategii va fi și o dovadă de seriozitate a administrației românești și o predictibilitate pentru a încuraja investițiile în mod direct în telecom și în domeniile impactate indirect", a afirmat Lovin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 15 Octombrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
Stire din Economie : Comerțul en-gros e pe val
Pagina a fost generata in 2.9166 secunde