Gaura din bugetul statului a crescut la 5,5 miliarde lei

140
Gaura din bugetul statului a crescut la 5,5 miliarde lei - gaura-1522172338.jpg

Articole de la același autor

Guvernul Dăncilă a încheiat primele două luni ale anului 2018 cu un deficit bugetar de 5,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 42,3 miliarde lei, fiind cu 21,3% mai mari față de cele realizate în aceeași perioadă a anului precedent. La aceasta au contribuit creșterea încasărilor din contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate (+28,3%), a veniturilor nefiscale (+23,7%), a încasărilor din impozite și taxe pe proprietate (+18,7%), din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pentru desfășurarea de activități (+22,9%) și a veniturilor din TVA (+7,8%). Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,2 miliarde lei.


Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 47,8 miliarde lei, fiind cu 38,5% mai mari față de primele două luni ale anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.


Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 21,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.


Subvențiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 136,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul. 


Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,2% din PIB.


Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,6%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, de majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție. 


Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4246 secunde