Garanţia pe sticle şi borcane, la „Sfântul Aşteaptă”! Când se va aplica legea?

1608

Articole de la același autor

Mult discutatul sistem de garanţie-returnare iniţiat de Ministerul Mediului încă din 2017, postat şi retras din dezbatere publică se află în faza de finalizare. Dar pentru a fi pus în practică mai sunt paşi mulţi de făcut. Trebuie modificată legislaţia de mediu, cea fiscală dar şi obţinerea de permise şi autorizaţii între administratorul sistemului şi producători, comercianţi, reciclatori.

Sistemul „sticle şi borcane” de pe vremea Epocii de Aur se pare că s-a împotmolit în birocraţie. Numărul stufos de avize şi modificarea legislaţiei întârzie să apară un sistem de reciclare care s-a arătat eficient în vremuri demult apuse. Acum fiecare aruncă pe unde apucă sticlele şi borcanele la care se adaugă pet-urile şi dozele de aluminiu deosebit de periculoase pentru mediu. Sistemul garanţie-returnare implementat cu succes de state europene de zeci de ani, la noi se împotmoleşte de patru ani.

Concret, sistemul garanţie-returnare reprezintă un sistem în care consumatorul va plăti o garanţie de 0,50 de bani pentru un produs ambalat şi după returnarea ambalajului va putea recupera garanţia. Sistemul vizează ambalajele din sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri.

„Când eram în clasa a patra eram învăţaţi de mici să reciclăm. Ţin minte programul, campania se numea Reciclare-Refolosire-Recondiţionare şi eram încurajaţi să aducem la şcoală maculatură, sticle şi borcane. Nu primeam nimic în schimb, decât o notă mare la Purtare. Bine ar fi să se revină la vechea politică de stat, aşa poate n-am mai vedea peste tot bidoane de plastic aruncate”, ne-a spus Sorin Matei inginer de profesie. Timid, marile lanţuri de magazine au adus aparate de colectare a deşeurilor din sticlă, plastic şi metal, dar românii nu se înghesuie să recicleze. Fie şi pentru că aparatele respective nu au rezistat mai mult de o lună, două în parcarea marilor magazine, sau acolo unde mai sunt au capacitate mică de colectare semn că românilor nu le place ecologia. „Venim mereu aici să lăsăm bidoanele de apă sau de suc. Ne-a intrat în reflex. Nu ne interesează cuponul pe care l-am putea primi care se referă la o reducere de 20% pentru un produs de curăţat ofertat de magazin. Pur şi simplu vrem să reciclăm şi ne bucurăm că avem această ocazie”, a declarat Iulian Adomniţei, student.

România ocupă locul 26 în UE la reciclare

Sistemul garanţie-returnare ar avea ca efect reintroducerea ambalajelor în economie, ceea ce ar ajuta România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare convenite la nivel european, care cere conform Directivei SUP (Single Use Plastic) care cere ca până în 2025 să se colecteze 77% din pet-urile puse pe piaţă.

România ocupă penultimul loc în domeniul reciclării din Uniunea Europeană, colectând 11% din deşeuri, în timp ce media europeană este de 47%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4777 secunde