Reportaj Cuget Liber

Galerie foto. Constanța - oraș de închiriat

Duminică, 22 Februarie 2015
1901
Vitrinele fostului magazin "Ilotti" de pe strada Ștefan cel Mare privesc absente și goale la vânzoleala trecătorilor. Dincolo de ele e vidul. Marfa, mobilierul, vânzătorii și casierele s-au evaporat fără urmă. Odată cu ele a dispărut spiritul viu al comerțului, cel ce răspunde de mișcarea produselor, serviciilor și banilor în economie.


Pe ușă, precum un epitaf pe un monument funerar, o inscripție cu litere de-o șchioapă, ce pot fi zărite și din stratosferă, anunță că spațiul este "De închiriat". Cele două cuvinte vorbesc despre moartea unei afaceri și speranța că alta îi va lua locul. 


În amonte, vitrina unui magazin de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte anunță Apocalipsa: "Lichidări masive". Când se recurge la "bisturiul" vânzărilor în pierdere, cu toptanul, este semnalul că afacerea e pe ducă. 


Mai la vale, un întreg stabiliment a rămas pustiu. Oare unde au dispărut magazinele cu confecții de lux care îl populau la parter și etaj? Au dat ortul popii sau au migrat spre spații comerciale mai ieftine? În vitrine, nici urmă de vreun anunț despre noua lor adresă, doar lacunarul "De închiriat", care a îmbătrânit așteptând.


În apropiere, o clădire datând de la începuturile secolului XX, și-a redobândit strălucirea în urma lucrărilor de renovare. Anunțul "De închiriat", lipit pe toate geamurile, vorbește despre speranța acestei "păsări Phoenix" că se vor găsi afaceri s-o populeze. Are ce oferi: spații întinse, la parter, pentru magazine; încăperi multe și generoase, la cele două etaje, pentru birouri. 


Simt că înnebunesc! Obsedantul anunț "De închiriat" mă urmărește în tot orașul. Dau de el pe marile artere, în vadurile comerciale ale Constanței, în mall-uri, în noile zone rezidențiale, la periferie, chiar și în port. 


Oare ce se întâmplă, fraților? A crescut peste măsură suprafața de închiriat din Constanța sau mor prea multe afaceri? Au dat ciuma, holera peste business-ul constănțean, de au rămas atâtea spații comerciale goale?


Dinspre Palatul Victoria se aud tobele războiului împotriva micilor afaceri. Persoanele fizice autorizate, IMM-urile fără angajați și firmele nou-înființate sunt puse la zid de proiectul noului Cod fiscal. 


În orașul de la mare se anunță valuri de decese comerciale. Afacerile vor abandona magazinele, birourile. După ce ne va izbi noul Cod fiscal, la intrările în urbe vom înălța anunțul: "Constanța - oraș de închiriat".Articole pe aceeasi tema

Marţi, 04 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Comerțul e "pe val"
Vineri, 03 Octombrie 2014
Stire din Economie : Comerțul are încasări mai mari în 2014
Joi, 27 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Comerțul la distanță
Pagina a fost generata in 0.2265 secunde