Galerie foto / Clădirile din peninsula Constanței pot fi refăcute cu garanții guvernamentale

386

Articole de la același autor

Facilitățile există de mai mulți ani, dar proprietarii imobilelor nu le-au solicitat


Starea de degradare a clădirilor din zona pe-ninsulară a Constanței are o singură explicație: pro-prietarii nu au capacitatea financiară să le reabiliteze. Din această cauză între-gul oraș este afectat. 


Înainte de 1990, peninsula era loc de pelerinaj pentru localnici, turiști și navigatorii străini. Vizitatorii erau atrași de farmecul clădirilor datând de la sfârșitul secolului XIX și primele decenii ale secolului XX. Veneau să admire Moscheea Carol și să se minuneze de aerul medieval al stradelei Vântului, se opreau să-l salute pe poetul roman Ovidiu, care îi privea gânditor de pe soclu, făceau o baie de istorie antică la Mozaicul Roman și Muzeul de Arheologie și își încheiau plimbarea pe faleza străjuită de emblematicul Cazinou. Viața economică a "orașului vechi" era trepidantă. Restaurantele și barurile, plăcintăriile și covrigăriile, magazinele și hotelurile erau pline iarna și vara. 


După un sfert de secol de degradare, peninsula dă semne de trezire la viață. Infrastructura rutieră și de utilități este în plin proces de modernizare, prin eforturile municipalității, iar câțiva proprietari au refăcut clădirile, redându-le strălucirea de altă dată. N-au întârziat să apară afacerile. Printre ruine s-au deschis câteva restaurante, baruri și cafenele.


Renașterea zonei peninsulare a Constanței ar putea dura prea mult, dacă proprietarii edificiilor nu vor apela la credite. Sprijin din partea guvernului pentru obținerea finanțării există. În 2011 au fost adoptate Legea nr.153 și HG nr. 945 prin care se acordă garanție guvernamentală și dobândă subvenționată pentru creditele contractate de asociațiile de proprietari sau persoanele fizice, în vederea creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor.


Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, până la finele lunii octombrie 2014, nimeni nu a apelat la aceste facilități. Printr-o hotărâre de guvern, în anul 2015 vor fi acordate, în cadrul acestui program, garanții la nivelul sumei de 10 milioane lei. La această facilitate se adaugă evoluțiile pozitive de pe piața creditării, determinate de politica BNR și de creșterea lichidităților atrase de bănci. 


În referatul de susținere a actului normativ se vorbește despre "necesitatea luării măsurilor de intervenție pentru repararea-reabilitarea anvelopei clădirilor care prezintă un nivel ridicat de degradare și care, în marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate în zone centrale, istorice, dens populate și de interes turistic ale localităților, fapt de natură să genereze un real pericol public și să afecteze pe termen lung dezvoltarea teritorială durabilă a localităților, conform strategiei și planurilor de dezvoltare urbană aprobate la nivelul localităților."


După cum vedeți, stimați cititori, facilități există! Proprietarii din zona peninsulară nu au nicio scuză că nu renovează clădirile. Așa cum am mai arătat și cu alt prilej, Primăria Constanța trebuie să inițieze dialogul cu aceștia și să le pună în vedere să demareze lucrările. Fără intervenția administrației locale, peninsula va continua să fie plină de ruine și peste 50 de ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6591 secunde