"Furia" proiectelor cu finanțare europeană

2712
"EximBank" este o instituție financiară cu capital de stat al cărei portofoliu de produse este axat pe trei direcții de acțiune: finanțare, garantare și asigurare. Pentru mulți dintre întreprinzători, ea a rămas sinonimă cu banca exportatorilor. În primul semestru din 2011, ea a înregistrat un profit brut de peste 45 de milioane de lei, cu aproape 80% mai mare decât cel din perioada similară a anului precedent.
"Această performanță vine din faptul că toate activitățile băncii au înregistrat creșteri ale profitului obținut, dar și pe fondul reducerii cu aproape 20% a cheltuielilor față de indicatorii prevăzuți în buget. Pe ansamblu, expunerea totală a băncii s-a majorat în primele șase luni ale acestui an cu aproape 40% față de primul semestru din 2010 ceea ce arată că EximBank continuă să mențină linia de creștere accelerată pe care a urmat-o în ultimii doi ani" - afirmă Ionuț Costea, președintele băncii.
"EximBank" este puternic implicată în economia județului nostru, îndeosebi în sprijinirea agenților economici care vor să acceseze fonduri europene. "În 2011, se simte o adevărată efervescență în rândul firmelor constănțene, de a lansa proiecte finanțate din fonduri struc-turale. Situația este incomparabil mai bună decât în 2010" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Ionel Ștefan, directorul sucursalei din Constanța.
Bancherul apreciază că mecanismul de accesare a finanțării europene s-a îmbunătățit datorită creșterii competenței firmelor de consultanță care întocmesc documentația pentru proiecte, dar și a autorităților de management. Pe de altă parte, cooperarea cu băncile este mai bună. Autorii proiectelor au învățat că, înainte de a se adresa autorităților de management, trebuie să treacă pe la bănci, să obțină scrisori de confort angajante (care demon-strează că băncile își asumă sarcina de a finanța proiectele res-pective). În 2010, multe dintre proiectele înaintate respectivelor autorități (și chiar dintre cele aprobate de ele) erau nebancabile, afirmă Ionel Ștefan.
Proiectele cu fonduri europene, din județul Constanța, în care "EximBank" este implicată prin garantarea creditelor sau cofinan-țare vizează: îmbunătățirea tehnologiilor și creșterea calității produselor în IMM-uri, înființarea fermelor de porci, de găini pentru ouă și de găini pentru carne, a unităților de procesare a cărnii, dezvoltarea infrastructurii comunitare și introducerea serviciilor IT pentru populație, de către autoritățile publice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8407 secunde