Fructe și legume proaspete, dar și lapte natural în școli. Deputații au adoptat participarea României la Programul pentru școli al UE

162
4
Fructe și legume proaspete, dar și lapte natural în școli. Deputații au adoptat participarea României la Programul pentru școli al UE - fructeinscoli-1517916463.jpg

Articole recomandate

Deputații au adoptat marți proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Astfel, elevii vor beneficia de un pachet alimentar complet, cu fructe și legume proaspete, dar și lapte natural de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, dar și ore de educație pentru sănătate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea participării României la Programul pentru școli al UE, din perspectiva stabilirii măsurilor menite să permită aplicarea reglementărilor incidente ale Uniunii, corelativ obiectivelor politicii europene în domeniu.

Mai exact, proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume proaspete, în special banane, de fructe și legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern prin care s-a stabilit modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României, în perioada 2017-2023, elevii vor putea primi mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei gras, castraveți proaspeți.

Lapte și produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

Produse de panificație: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari.

Pentru anul școlar 2017-2018, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație.

Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din fonduri externe nerambursabile.

Pentru anul școlar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:

70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe și legume și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;

109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative

114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe și legume și derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte și produse lactate.

Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.

Autoritățile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt consiliul județean și/sau consiliul local care își asumă organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziția produselor. Totodată, consiliile județene și locale sunt obligate să colaboreze și să-și distribuie responsabilitățile înainte de demararea programului conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Proiectul de lege a fost susținut în plen de toate grupurile parlamentare. Camera Deputaților este decizională în ceea ce privește acest proiect, care a fost adoptat de Senat.

SURSA: romaniatv.net

Comentează știrea

Eremia
13 decembrie 2022
Eremia

www.candipharm.com/

candipharm.com
15 decembrie 2022
candipharm.com

http://www.candipharm.com/

MorrisLet
27 decembrie 2022
MorrisLet

where can you buy hydroxychloroquine

Morrisweinc
28 decembrie 2022
Morrisweinc

hydroxychloroquine 200mg for arthritis pain http://www.hydroxychloroquinex.com/#

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Februarie 2018
Stire din Economie : Dolarul a înghițit 2,63 bani
Marţi, 06 Februarie 2018
Stire din Economie : Ce spune BNR despre monedele virtuale
Pagina a fost generata in 0.9564 secunde