Frauda din TVA este de 20%, în UE

150
Frauda din TVA este de 20%, în UE - fraudatva-1392555026.jpg

Articole de la același autor

Taxa pe valoare adăugată este una dintre principalele surse de venituri fiscale pentru guvernele din UE, ridicându-se anual la peste 700 de miliarde de euro. Dar încasările din TVA sunt, în fiecare an, cu aproape 20% mai mici decât ar trebui să fie în mod normal. Potrivit calculelor, în 2011, nu s-a plătit TVA în valoare de circa 193 de miliarde de euro (reprezentând 1,5% din PIB). La originea acestei situații s-au aflat, cel puțin în parte, evaziunea și frauda fiscală.


Fraudele în materie de TVA al căror nivel este deosebit de ridicat sunt cele ce implică operatori din afara UE, din sectoarele telecomunicațiilor și comerțului electronic, aflate în plină expansiune. Autorii acestor fraude profită de lacunele de informare și de diferențele existente la nivel transfrontalier. O serie de servicii electronice, cum ar fi descărcarea de muzică și filme, sunt adesea furnizate prin intermediul unor servere și companii care își desfășoară activitatea în afara UE. Achizițiile de acest tip se deosebesc de tranzacțiile clasice prin faptul că identificarea furnizorilor, a clienților și a locului de unde se furnizează serviciul nu se realizează întotdeauna cu ușurință. Prin urmare, este mai dificil să se stabilească dacă TVA-ul s-a achitat sau nu. Printr-o colaborare mai strânsă cu partenerii internaționali, UE speră să dezvolte instrumente mai eficiente de combatere a fraudei, ajutând guvernele naționale să recupereze taxele care le sunt datorate și să își protejeze finanțele publice. Pentru a soluționa această problemă, Comisia Europeană propune deschiderea de negocieri oficiale cu Rusia și Norvegia cu privire la îmbunătățirea cooperării administrative în materie de TVA. Discuții preliminarii au fost, de asemenea, organizate cu Canada, Turcia și China.


Prin măsurile propuse, UE încurajează autoritățile fiscale naționale să schimbe mai multe date cu privire la activitățile contribuabililor, facilitând inclusiv accesul la bazele lor de date. O astfel de cooperare are loc deja între țările din UE, dar deocamdată nu și între UE și principalii săi parteneri comerciali.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Februarie 2014
Stire din Economie : Bulină roșie pentru Antifraudă
Pagina a fost generata in 0.7687 secunde