Forumurile cetățenilor dezbat viitorul Europei

169
Forumurile cetățenilor dezbat viitorul Europei - forumurilecetatenilordezbatviito-1632236374.jpg

Articole de la același autor

Viitorul Europei este tema unei conferințe la care participă forumurile cetățenilor comunitari. Acestea dezbat o serie de teme și vor face recomandări care, mai apoi, vor fi discutate cu instituțiile UE și cu celelalte părți interesate.

Au fost organizate patru grupuri de dezbatere, care includ fiecare câte 200 de cetățeni europeni. Membrii grupurilor au fost selectați aleatoriu, dar în așa fel încât să reflecte diversitatea UE. Există un număr egal de femei și bărbați în fiecare grup, precum și o reprezentare proporțională a europenilor din zonele urbane și rurale. Tinerii între 16 și 25 de ani reprezintă o treime dintre membri.

Temele aflate în dezbatere, în grupuri, sunt următoarele:

- O economie puternică, justiție socială, locuri de muncă, educație, cultură, tineret, sport, transformare digitală;

- Democrație europeană, valori și drepturi, statul de drept, siguranță;

- Schimbări climatice, mediu, sănătate

- UE în lume, migrație.

Membrii grupurilor de discuție pot ridica teme suplimentare. Experți independenți sunt la dispoziția grupurilor pentru a oferi consiliere.

Fiecare grup se întrunește de trei ori. Primele sesiuni au loc timp de patru weekenduri între 17 septembrie și 17 octombrie 2021, în clădirile Parlamentului European din Strasburg. A doua rundă de sesiuni va avea loc on-line, în noiembrie, iar cea de-a treia rundă de sesiuni se va ține în decembrie 2021 și ianuarie 2022, în diverse orașe din UE, dacă situația sanitară permite.

Grupurile de dezbatere vor formula recomandări, care vor fi discutate la plenara conferinței în care se reunesc cetățeni, reprezentanți ai instituțiilor UE și ai parlamentelor naționale, cât și alte părți interesate. Douăzeci de reprezentanți din fiecare grup de dezbatere vor participa la plenarele conferinței și vor prezenta concluziile lucrărilor grupului respectiv.

Recomandările grupului de dezbateri se vor regăsi în raportul final al conferinței, care va fi pregătit în primăvara 2022 de către comitetul executiv al conferinței. Acesta este alcătuit din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei - instituțiile care vor pune în aplicare concluziile - precum și din observatori ai tuturor părților interesate din cadrul conferinței. Raportul va fi redactat în colaborare deplină cu plenara conferinței și va trebui să fie aprobat de aceeași plenară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3215 secunde