Fondurile europene, prea scumpe pentru firmele și primăriile constănțene

441
Fondurile europene, prea scumpe pentru firmele și primăriile constănțene - 6323aa290124401d9a0a69b808e521ee.jpg
În ciuda promovării puternice, Programul Operațional Regional (POR) n-a avut nicio șansă în fața crizei. Bazându-se pe contribuții destul de mari ale solicitanților, UE a privit neputincioasă cum potențialii beneficiari au ales să își economisească banii. La nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Est, din România, numărul total al proiectelor depuse în acest an poate fi numărat pe degetele de la o mână.

În 2009, regiunea de dezvoltare Sud-Est are acces la un buget de 180,64 milioane euro, prin axa prioritară nr. 1 (Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor - poli urbani de creștere) a Programului Operațional Regional (POR). Banii pot fi folosiți de către administrațiile locale pentru dezvoltare și modernizare, putând fi contractați în cadrul a două subdomenii.
Pe subdomeniul 1.1, "Centre urbane", alocarea financiară este de 54,19 milioane euro, până la data de 15 decembrie fiind depuse două proiecte, ambele declarate admise, potrivit datelor furnizate ziarului Cuget Liber de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est.
Pe axa prioritară nr. 2 (Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale), bugetul alocat este de 113,8 milioane euro. Ca și în cazul axei nr. 1, banii sunt împărțiți pe mai multe domenii.
Astfel, pe subdomeniul 2.1, care acoperă reabilitarea și modernizarea rețelelor de drumuri județene și străzi urbane, Consiliul Județean Constanța a aplicat cu trei proiecte, în valoare de 38 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate doar două, în valoare de 12,2 milioane euro. Un al treilea proiect, de 25,8 milioane euro, a fost trecut în lista de rezervă, potrivit datelor ADR Sud-Est.
Și Primăria Municipiului Mangalia a intrat în POR, cu un singur proiect, de 6 milioane euro, care a fost aprobat. Și Consiliul Local Hârșova a depus un proiect, de 5 milioane euro, care a intrat în lista de rezervă.
Mai multe proiecte au fost depuse în cadrul axei prioritare nr. 3, dedicată îmbunătățirii infrastructurii sociale.
Pe domeniul 3.1 (Infrastructura de sănătate) a fost depus un proiect, în valoare de 9,6 milioane euro, pe domeniul 3.2 (Infrastructura serviciilor sociale) au fost depuse două proiecte, de 4,6 milioane euro, iar pe domeniul 3.4 (Infrastructura educațională) a fost depus un singur proiect, în valoare de 1,5 milioane euro, în timp 12 alte proiecte au fost trecute în rezervă.

67 milioane euro, pierdute din cauza crizei
Cele mai mari probleme se înregistrează pe axa prioritară nr. 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional și local.
Astfel, pe domeniul 4.1 (Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală) nu a fost depus niciun proiect. De ce? "Am primit un număr redus de dosare, poate pentru că valoarea contribuției proprii este destul de ridicată și multe firme și organizații de profil nu au avut resurse financiare suficiente. De asemenea, calitatea proiectelor depuse a fost extrem de slabă, multe dintre ale neavând nici măcar documentații complete", spun cei de la ADR Sud-Est.
Situația este similară și pe domeniul 4.2 (Reabilitarea siturilor industriale poluate și neutilizate), unde nu s-a depus niciun proiect, până la data de 11 decembrie. Cauzele identificate de ADR Sud-Est sunt contribuția mare pentru autoritățile publice locale (de peste 50%, în faza a doua a proiectelor), numărul redus de situri poluate aflate în proprietatea autorităților, probleme privind aplicarea principiului "poluatorul plătește" și dificultățile întâmpinate la inventarierea siturilor, al căror catalizator este legislația extrem de complexă din domeniu. De asemenea, declararea unui sit ca fiind poluat este un proces greoi, care durează foarte mult.
Astfel, regiunea Sud-Est a ratat șansa de a contracta peste 67 milioane euro, bugetul însumat al domeniilor 4.1 și 4.2.

Microîntreprinderile au fost lovite de scumpirea euro
Nici microîntreprinderile nu au reușit să folosească bugetul de 26,5 milioane euro, alocat pe domeniul 4.3.
Potrivit datelor ADR Sud-Est, în cadrul primului apel de proiecte au fost depuse 13 dosare, din care 11 au fost aprobate și două au fost reziliate, la cererea beneficiarilor. Opt proiecte se află în stadiul de finalizare, unul a fost deja încheiat, valoarea totală a celor 13 dosare fiind de numai 800.000 euro.
"Perioada de așteptare este foarte mare, de peste patru luni. Multe lucruri se pot schimba. De asemenea, multe firme mici nu au reușit să asigure contribuția proprie, în special din cauza faptului că bugetele au fost fundamentate în lei, la un curs de circa 3,5 lei/euro. În prezent, cursul de referință este de peste 4,2 lei/euro, ceea ce înseamnă că prețurile echipamentelor, lucrărilor și serviciilor precizate în contracte s-au scumpit semnificativ, ceea ce duce la o contribuție mai mare a beneficiarilor", explică cei de la ADR Sud-Est.
Al doilea apel de proiecte în cadrul acestui domeniu a fost lansat pe 2 noiembrie și s-a încheiat pe 23 noiembrie, bugetul alocat fiind de 22,61 milioane euro.
Au fost depuse doar 30 de cereri de finanțare, la nivelul întregii regiuni, valoarea totală fiind de 3,91 milioane euro. Dintre acestea, una singură a fost respinsă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Economie : Tragedia navei Danny F II
Pagina a fost generata in 1.8165 secunde