FMI îndeamnă România să stimuleze investițiile

225
FMI îndeamnă România să stimuleze investițiile - fmi-1489936486.jpg

Articole de la același autor

România a înregistrat o redresare considerabilă a economiei sale după criza financiară globală, iar indicatorii săi macroeconomici sunt mai buni decât cei ai țărilor comparabile, se arată în declarația echipei FMI care a efectuat o misiune de consultare în țara noastră, în intervalul 8 - 17 martie 2017.


Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite și taxe, majorările salariale ce depășesc creșterile de productivitate și investițiile publice de calitate destul de limitate încep să amenințe aceste câștiguri și să constrângă creșterea potențială. 


În vederea asigurării unei creșteri sustenabile se impune o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului spre susținerea investițiilor. Protejarea rezervelor de politici, consolidarea reformelor structurale - mai ales în sensul prioritizării absorbției de fonduri UE - și susținerea luptei împotriva corupției vor contribui la realizarea unei convergențe mai rapide a veniturilor cu Uniunea Europeană. 


România s-a bucurat în ultimii ani de o creștere economică puternică. Creșterea reală a ajuns la 4,8% în anul 2016, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană (UE), pe fondul consumului privat impulsionat de o politică fiscală pro-ciclică expansionistă și de majorările salariale. Inflația importată redusă și reducerile de impozite și taxe indirecte au menținut un nivel scăzut al inflației în pofida unei rate a șomajului ce a înregistrat minime istorice. 


Creșterea este proiectată a atinge un nivel de 4,2% în anul 2017, fiind susținută de stimularea în continuare a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală și de majorări salariale.


Cu toate acestea, pentru a face sustenabilă creșterea, se impune o reorientare a politicilor - dinspre stimularea consumului spre susținerea investițiilor. În absența unei impulsionări puternice a investițiilor, a accelerării reformelor structurale și a consolidării instituțiilor, se anticipează o reducere a ritmului de creștere pe termen mediu, reducându-se astfel și ritmul de convergență cu nivelul de venit al UE.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Miercuri, 15 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Pagina a fost generata in 0.2917 secunde