FMI dă de pământ cu Curtea de Conturi. Blochează activitatea ANAF pentru "găsirea ultimului leu"

398
1
FMI dă de pământ cu Curtea de Conturi. Blochează activitatea ANAF  pentru

Articole recomandate

Direcția Mari Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu reușește să își atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate și cele încasate, din cauza faptului că risipește resurse pe activități care aduc puțini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituții, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din "Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili", întocmit de Fondul Monetar Internațional.

"Este foarte probabil ca eforturile ce se fac (în cadrul DMC-n.r.) să nu aibă un impact prea mare asupra gap-ului fiscal, dacă acest impact există. (...) Resursele de control irosite pe inspecții neproductive sunt enorme", se menționează în raportul citat.

Printre cauzele care generează această situație se numără faptul că aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC sunt utilizate pentru rambursări de TVA, rezultate semnificative obținându-se în doar 10% din inspecțiile efectuate.

În plus, instituția internațională remarcă faptul că timpul utilizat la fiecare inspecție este prea mare în comparație cu standardele internaționale. "În România, o inspecție de rambursare de TVA la un mare contribuabil durează în medie jumătate de an, în timp ce în administrațiile avansate astfel de inspecții durează o zi sau chiar mai puțin. Se afirmă că principalele motive pentru durata atât de mare a inspecțiilor sunt atenția sporită acordată activităților de control fiscal ale ANAF de către Curtea de Conturi, conjugată cu faptul că inspectorii pot fi trași personal la răspundere pentru orice discrepanță de impozite și taxe neidentificată în timpul inspecțiilor", se mai notează în raport.

Totodată, FMI susține că o treime din resursele anuale de control sunt folosite spre a efectua controale la solicitarea Curții de Conturi, a altor părți din ANAF și a altor autorități. "Aceste controale generează adeseori rezultate foarte modeste. Se spune că eforturile sunt de multe ori concentrate pe «găsirea ultimului leu»", se mai arată în raport, citat de Agerpres.

Comentează știrea

un român
6 septembrie 2016
un CUVÂNT

La cât profesionalism au demonstrat cu atâtea tări pe care le-au nenorocit nu este de mirare că nu fac diferența între vorbe și cuvinte chiar și între enter și esc. Poate ar trebui domnii de la FMI să cunoască că "Întâi a fost CUVÂNTUL"

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5508 secunde