Fiscul are dreptul să vă intre în casă

3147
17
Fiscul are dreptul să vă intre în casă - fiscbulevardulmamaia12-1384702554.jpg

Articole de la același autor

· Inspectorii fiscali pot ține o persoană fizică, în verificări, 6 - 12 luni

Contribuabilii persoane fizice vor fi tratați de Fisc la fel ca agenții economici. De acum înainte, vor putea fi controlați dacă și-au declarat toate veniturile realizate și au achitat la timp impozitele aferente.

Metodele indirecte, utilizate în descoperirea evaziunii fiscale din mediul de afaceri, vor fi aplicate și în cazul salariaților, pensionarilor, șomerilor, lucrătorilor la negru sau a celor ce lucrează în propriile gospodării din mediul rural, astfel ca niciun venit, oricât de mic, să nu scape neimpozitat.

Pentru punerea în mișcare a mecanismului de verificare, Fiscul trebuie să-l informeze pe contribuabil asupra drepturilor și obligațiilor ce îi revin în desfășurarea procedurii potrivit legii fiscale. Dacă vă treziți cu inspectorul fiscal la ușă, trebuie să știți că, odată cu avizul de verificare, trebuie să vă înmâneze Carta drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Această reglementare se află în fază de proiect, în dezbatere publică, urmând să fie adoptată prin ordin al Ministrului Finanțelor Publice.

Verificarea unei persoane fizice se poate întinde pe o perioadă de 6 luni până la 12 luni, în cazul în care sunt necesare informații din străinătate. Stabilirea situației fiscale reale a contribuabilului se va realiza printr-o documentare laborioasă și de mare întindere. Fiscul va putea solicita informații de la autorități și instituții publice, precum și informații, clarificări, explicații, documente și alte mijloace de probă de la contribuabilul verificat și de la persoanele cu care acesta a avut ori are raporturi economice sau juridice.

Datele colectate vor fi confruntate cu declarațiile fiscale depuse, pentru stabilirea eventualelor diferențe între impozitele cuvenite statului și ceea ce s-a plătit, urmând a se stabili măsuri asigurătorii pentru recuperarea sumelor neachitate.

Pe timpul controlului, contribuabilul beneficiază de o serie de drepturi, dintre care amintim:

- dreptul de a solicita amânarea datei de începere a verificării;

- dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică

- dreptul de a solicita schimbarea locului de desfășurare a verificării fiscale;

- dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informațiilor și înscrisurilor relevante pentru verificare;

- dreptul de a colabora la stabilirea stării de fapt fiscale și de a numi persoane pentru a furniza informații;

- dreptul de a refuza furnizarea de informații. În cazul dreptului de a refuza furnizarea de informații, se precizează că de el beneficiază soțul (soția) și rudele celui verificat, până la gradul al 3-lea inclusiv. Mai pot refuza, preoții, avocații, notarii publici, consultanții fiscali, executorii judecătorești, auditorii, experții contabili, medicii și psihoterapeuții. Cu excepția preoților, aceștia pot furniza informații numai cu acordul contribuabilului controlat;

- dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele și taxele aflate în cadrul termenului de prescripție;

- dreptul de a fi verificat o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă;

- dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal;

- dreptul de a cunoaște rezultatele verificării fiscale;

- dreptul de a contesta decizia de impunere emisă în urma verificării fiscale.

Pe de altă parte, contribuabilul are următoarele obligații:

- să se prezinte la locul, data și ora precizată în avizul de verificare;

- să furnizeze informațiile solicitate de organul fiscal;

- să prezinte înscrisuri;

- să permită efectuarea cercetărilor la fața locului (pe terenuri, în încăperi și în orice alte incinte, pentru a se face constatări în interes fiscal). În caz de refuz, accesul se face cu autorizarea justiției;

- să îndeplinească măsurile dispuse de organul de verificare fiscală;

- să plătească diferențele de impozit stabilite, dobânzile și penalitățile de întârziere aferente acestora.

Multe dintre prevederile Cartei (prezentată pe larg pe www.cugetliber.ro, secțiunea economie) sunt neclare. Spre exemplu, în cazul dreptului de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică, nu se precizează dacă statul asigură asistență din oficiu celui verificat, care nu are posibilitatea materială să angajeze un expert financiar sau un avocat. Dacă statul nu asigură asistență din oficiu, persoanele în cauză nu vor putea beneficia de acest drept. Acesta va fi un motiv puternic pentru a contesta actul de verificare financiară.

Actul normativ nu precizează nici ce se întâmplă în cazul contribuabilului care refuză să furnizeze informațiile solicitate de organul fiscal. Este considerat acest fapt contravenție sau infracțiune și se sancționează?

Nu se precizează nici modul în care se consemnează comunicarea dintre inspectorii fiscali care execută verificarea și contribuabilul verificat, în scris sau verbal, astfel încât să nu existe niciun dubiu privind respectarea procedurilor, a drepturilor și obligațiilor de ambele părți.

Necesară din perspectiva reduceri evaziunii fiscale, introducerea acestui sistem de verificare a situației fiscale a persoanelor fizice deschide poarta abuzurilor. Experiența ultimilor 23 de ani a demonstrat că Fiscul poate fi folosit împotriva adversarilor politici, dar și pentru protecția afacerilor celor aflați în anturajul puterii. Este ușor de imaginat că, în viitor, politicienii ori ziariștii incomozi, liderii sindicali prea vocali ori reprezentanții unor ONG-uri ce se opun măsurilor guvernamentale, pot deveni subiectul unor verificări fiscale televizate, care să-i țină ocupați 6 luni sau chiar un an și să-i discrediteze în ochii publicului.

Interesul Fiscului pentru persoanele fizice care uită să își declare veniturile de câteva mii de lei obținute din închiriere sau din vânzarea vreunui bun este în discrepanță cu dezinteresul total pentru aplicarea prevederilor legale referitoare la controlul provenienței marilor averi. 

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
18 noiembrie 2013
e valabil pt toata lumea ?

Vom vedea astfel de controale la tigani ? La machedonii evazionisti ? La celelalte pușlamale ? O sa traim asemenea momente ??? Doar daca sunt Yoda din Razboiul Stelelor, sa prind 1000 de ani....

o plosnita de preot
18 noiembrie 2013
stat politienesc

Iar preotii? Iar sînt lipitorile astea mai presus de alti oameni? Cu ce sint toate plosnitele astea mai superoameni ? Nu ne am nascut toti oameni biologici pe pamînt? Treziti va.nu mai platiti impozite din munca voastra ca sa imparta mazare banii vostri la biserica ortodoxa a lui satana teodosie si la toti tiganii hoti

Gavrila
18 noiembrie 2013
Transformarea fiscului in Gestapo?

E absolut imposibil de aplicat asa ceva,mai ales in conditiile unui personal subtire si tampit in general. Cu siguranta,controalele vor fi in special cele abuzive,ca urmare a unor delatiuni,ca pe vremurile Gestapoului,NKVD-ului,STASI, securitatii romanesti si asa mai departe.Cum avem o inflatie de turnatori,tradatori si sa recunoastem, multi oameni cretini si foarte rai,vor avea de suferit nu tiganii interlopii sau varfurile elitei mafiote,ci amaratii care traiesc din mulsul unei vaci si taiatul unui porc sau cei care poate mai fac un banut vanzand seminte sau ciunga,ca salariul e de cacat,pentru a mentine starea de obedienta prin saracie.

admirator
18 noiembrie 2013
nu erau suficiente

abuzurile fata de firme, acum trec si la persoane fizice?!!! e clar ca revolutia in Romania a murit de mult... Daca o fi fost!

de la Adrian Paunescu
18 noiembrie 2013
Cateva versuri pe limba lor

"De ce nu puneți și pe râs impozit/Și birul progresiv pe sărăcie?/De ce nu puneți taxe pe-ntuneric ?/Impozitați și vântul ce adie!/Ar fi păcat să ezitați în crima/De-a confisca și sângele din vine,/Continuați prăpădul cu ardoare/Și răul ce vă face-atât de bine!/......La luptă împotriva tuturora,/Într-un neomenesc război promiscuu,/ Trăiască lanțul ce ne intră-n oase!/ Trăiască Taxa, Jaful, Moartea, Fiscul! "

dacul
18 noiembrie 2013
javre

sa-i ia dracul cu legile lor

stan patitu
18 noiembrie 2013
sa vezi si sa nu crezi!

In fapt, legea asta era necesara; sa vedem si noi de unde banii pentru palate cu turnulete, de unde banii matusei Tamara sau conturile generoase ale lui Geoana, cand in anii '90 banii la ambasadori etc, veneau foarte greu, cu mari intirzieri si devalorizati... Problema e ca functionarii nostri sunt abuzivi, venali si nesimtiti. Vor lasa in pace personajele grele (asa cum lasa in pace firmele "rau platnice" pentru a strangula firmele mici) pentru a sari pe simplii muritori. Care de teama, vor plati spaga sa fie lasati in pace. E bine sa stie tovii astia ca trebuie sa se lege de palatele politistilor, judecatorilor si sefilor lor; profilor univ., medicilor si avocatilor; nu ale neica nimeni. De altfel e bine de stiut ca acum ei sunt obligati sa aduca dovezi scrise ca au atentionat individul personal (scrisoare cu confirmare de primire, la domiciliu etc.). Si mai e bine sa stie ca de acum, pot fi dati in judecata pentru abuz de putere, hartuire s.a. Deci, daca ati sarit masura fata de cineva cu firma, e bine sa stati potoliti, ca altfel va documentati -singurei- infractiunea de hartuire! probabil cobaii sociali pe care serviciile secrete ii hartuiau blocandu-le oprice tip de activitate ca sa-i determine sa cerseasca in genunchi un loc de munca, pentru a restabili vechile relatii in noile conditii, le dau cu flit si se descurca, bine merci, fara posturile si maruntisul aruncat de ei. Si turbeaza, caci nu stiu ce e gresit in neocomunismul pe care l-au pus la cale pe plan mondial. Totul e gresit! Nu va reusi. Cobaii vostri sunt prea destepti sa incalce legea! Si prea unsi cu toate alifiile sa vi se resubordoneze... Indiferent de pret!

URaaaaaa
18 noiembrie 2013
ADIOO

Dreptul la propietate/intimitate nu mai exista.Fiscu intra in casa,administratorul blocui intra in casa/cititorul de contoaree intra in casa.Deci lasa usa larg deschisa!!

memo
18 noiembrie 2013
dobitoci

la ce sa ne controleze la bale sau la apometre ?

memo
18 noiembrie 2013
pentru preoti

duva draq

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 18 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii noiembrie
Pagina a fost generata in 0.4307 secunde