Finanţatorii americani au vizitat Centrala de la Cernavodă

298

Articole de la același autor

Zi istorică pentru relaţiile bilaterale româno-americane. Marţi, 8 decembrie 2020, preşedinta Eximbank USA, Kimberly Reed împreună cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman au vizitat Centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă, pentru a pune la punct detaliile privind finanţarea acordului încheiat recent între Statele Unite ale Americii şi România.

Pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă, oaspeţii au fost întâmpinaţi de Cosmin Ghiţă, director general al SN Nuclearelectrica SA care a spus că, „această vizită se va concretiza prin opţiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 şi 4, pe care Nuclearelectrica le va supune aprobării acţionarilor săi în cel mai scurt timp”. Împreună au făcut un tur al unităţilor reactoarelor 1, 3 şi 4 şi au discutat pe tema finanţării şi retehnologizării. Cosmin Ghiţă a făcut un preambul al semnării acordului interguvernamental din luna octombrie 2020, dintre Guvernul României şi cel al Statelor Unite ale Americii privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. Atunci a fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1. „Ambele proiecte sunt esenţiale pentru viitorul securităţii energetice. Vizita de astăzi reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări. Sunt obiective cruciale pentru ca România să atingă ţintele de decarbonizare şi securitate energetică", a spus directorul general al Nuclearelectrica. Acesta a arătat că retehnologizarea reactorului 1 va permite funcţionarea unităţii pentru încă 30 de ani, precizând că vor fi costuri la jumătate dacă s-ar fi realizat un reactor nou.

Negocierile de finanţare au început

Preşedinta Eximbank, banca de export-import a Statelor Unite, Kimberly Reed a subliniat că instituţia pe care o reprezintă acordă finanţări proiectelor în funcţie de anumite standarde şi aşteaptă ca partea românească să aplice pentru finanţare. „Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie de meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să avem un anunţ fabulos că vom asigura finanţarea pentru acest proiect”, a precizat Kimberly Reed.

Securitatea energetică, în linie dreaptă

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman a declarat că este o zi istorică în relaţiile bilaterale româno-americane. Acesta i-a mulţumit fostului prim-ministru Ludovic Orban pentru că a avut curajul să rezilieze acordul cu China. „Vizita noastră la Centrala Nucleară de la Cernavodă, evidențiază cooperarea extraordinară dintre Statele Unite și România în privința asigurării securității naționale a României, dobândirii securității energetice și aprofundării legăturilor noastre economice în baza Parteneriatului Strategic”, a subliniat Adrian Zuckerman. De asemenea, acesta a mai precizat că Cernavodă este de multă vreme o sursă de energie de încredere, sigură şi nepoluantă pentru România. „Cu sprijinul financiar oferit de Eximbank pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 şi recondiţionarea reactorului 1, parcursul României către securitatea energetică este în linie dreaptă”, a adăugat ambasadorul SUA la Bucureşti. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1512 secunde