Fermierii trebuie să meargă la cursuri, dacă vor finanțare europeană

1035

Articole de la același autor

Direcția pentru Agricultură a Județului Constanța a devenit școală pentru lucrătorii și managerii agricoli


Sălile de clasă mă atrag irezistibil. Vă spun cu mâna pe inimă: tare mi-aș dori să fiu din nou pe băncile școlii. Alții, apropiați de vârsta mea, au ceva mai mult noroc. Ei, da, ei lucrează în agricultură, unde se face carte, nu glumă! Nu mă credeți? Dacă vreți să vă convingeți, faceți o vizită la Direcția pentru Agricultură a Județului Constanța.


Eu am avut oarece îndoieli până când directorul Ioan Albu m-a condus în sala de conferințe a instituției, care servește drept sală de clasă. În bănci, își luau notițe, conștiincioși, reprezentanți ai trei generații: tinerei cărora le mijiseră tuleiele de cel mult patru - cinci ani, bărbați și femei în floarea vârstei și alții mai copți, cu argint în păr. 


"Aici se desfășoară cursul de mana-gement în apicultură", mă informează directorul. Mă prezintă clasei, care reacționează imediat, întrebându-mă: "Când ne dați la ziar?"


Schimb două-trei vorbe cu… elevii. Îmi exprim încântarea că învață chiar și la vârste înaintate, dar mai ales că studiază metodele de management. "Toată viața avem de învățat", îmi spune un cursant cu părul sur. 


Pe la mijlocul anilor ´70 ai secolului trecut, despre management și tehnicile manageriale extrem de puțini români auziseră și asta numai datorită faptului că aveau acces la literatura de specialitate americană. Acum, managementul se predă și la cursurile de calificare. Asta da evoluție! 


De la directorul adjunct Mihaela Șonel aflu cam tot ce mă interesează despre cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură a Județului Constanța. Acestea sunt destinate atât angajatorilor, cât și angajaților din agricultură. Fermierii au nevoie de ele în calitate de beneficiari ai fondurilor europene. Deținerea unui certificat de absolvire le aduce un punctaj mai mare, pentru a obține finanțarea proiectele din cadrul programului național de dezvoltare rurală sau pentru înființarea de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale. Pe lucrători, cursurile îi ajută să obțină calificări în specialități din domeniile agricol-zootehnic sau apicol. 


Cursurile au durata de trei luni și cuprind un număr total de 360 de ore. Partea teoretică se desfășoară la Direcția pentru Agricultură a Județului Constanța, cu specialștii acesteia, iar instruirea practică, la Centrul de Practică sau în exploatațiile agricole. 


Instituția organizează și cursuri de inițiere pentru măsurile 10 și 11 din cadrul programului de plăți al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, la solicitarea beneficiarilor sau a Ministerului Agriculturii.


Certificatele de calificare eliberate sunt recunoscute de către Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților și de Ministerul Muncii. Cursurile fiind acreditate la nivelul Uniunii Europene, certificatele sunt valabile oriunde pe teritoriul comunitar.
 
Costurile cursurilor sunt suportate de beneficiari, tarifele fiind aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii. Pentru obținerea calificării, beneficiarul achită o taxă de 400 de lei, iar pentru cursurile de inițiere, 220 de lei. La aceasta se adaugă tariful de 20 de lei pentru eliberarea certificatului de calificare.


În prezent, la cursurile organizate în cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Constanța participă 11 grupe, cu un număr total de 280 de persoane, potențiali beneficiari ai finanțărilor europene. Cursurile vor fi finalizate la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Se estimează că, în 2017, vor participa la cursuri între 500 și 600 de persoane. 


Îmbucurător este faptul că, în ultima perioadă, se constată o creștere a numărului tinerilor printre cursanți, spune Mihaela Șonel. Majoritatea provin din mediul rural. Tinerii din mediul urban au părinți ce dețin exploatații agricole și vor să le predea afacerea. 


Condiționarea accesării fondurilor europene de absolvirea unor cursuri este o măsură excelentă. Datorită ei s-a pus în mișcare un amplu proces de creștere a nivelului pregătirii profesionale în agricultura românească. N-ar fi rău ca modelul să fie extins și la alte domenii de activitate, în industrie, construcții, comerț, servicii, turism și alimentație publică. Productivitatea înaltă la care visează economia românească nu poate fi obținută fără lucrători și manageri foarte bine pregătiți profesional. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Martie 2017
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Vineri, 10 Februarie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Pagina a fost generata in 0.6701 secunde