Fermierii sunt disperați. Solicită plata despăgubirilor în regim de urgență

129
Fermierii sunt disperați. Solicită plata despăgubirilor în regim de urgență - fermieriisuntdisperati-1597140112.jpg

Articole de la același autor

Alianța pentru Agricultură și Cooperare le-a adresat premierului Ludovic Orban și miniștrilor agriculturii și finanțelor o scrisoare deschisă, prin care solicită acordarea despăgubirilor pentru seceta pedologică severă, până pe 20 august.
"Fermierii au resimțit din plin impactul negativ al secetei pedologice severe – se arată în mesaj. Aproximativ 90% din fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare prin valorificarea producției recoltate, iar foarte mulți fermieri nu au avut și nu vor avea ce recolta sau producția obținută este semnificativ diminuată și se vor afla la recoltat în situația neplăcută de a nu putea achita furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanți, combustibili), leasing-uri, salarii, credite, arendă etc. 


Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie și prin eforturi extraordinare s-au prelungit până la 15 august. Reiterăm gravitatea și amplitudinea situației în care se află producătorii din sectorul agroalimentar și urgența de a obține aceste despăgubiri care acoperă doar o mică parte din cheltuielile efectuate cu înființarea și întreținerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se încheia sau pregătirea terenului pentru anul agricol următor, până pe 20 august 2020, dar fără de care nu se va putea continua activitatea.


Comisia Europeană a dat acceptul pentru acordarea acestor despăgubiri pe 30 iulie 2020. Tot ceea ce mai este de făcut pentru acordarea despăgubirilor ține doar de instituțiile statului român.


Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută declarația publică a domnului Premier Ludovic Orban prin care precizează că, în cadrul acestei săptămâni, se va aproba rectificarea bugetară <pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă>.


Reamintim pe această cale domnului ministru al Finanțelor Publice, Vasile-Florin CÎȚU, discuția constructivă avută cu ocazia întâlnirii din 2 iulie la Guvern, ocazie cu care am primit asigurări că în perioada 5-20 august vor fi încasate de către fermierii afectați de seceta pedologică severă despăgubirile reieșite în urma constatării și evaluării daunelor. 


Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru, vă rugăm să binevoiți, a dispune, în regim de urgență, măsurile legale care se impun pentru ca rectificarea bugetară și OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern și încasarea sumelor aferente despăgubirilor pentru seceta severă, să fie efectuată până la 20 august 2020 conform discuțiilor avute în cadrul întâlnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8032 secunde